Nove prijetnje
219

Dodik o mogućoj secesiji: Ne treba nam stolica u UN-u, ima drugih koji je imaju

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predsjednik bh. entiteta RS danas je ponovo zaprijetio secesijom u slučaju da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o državnoj imovini.

"RS prihvata BiH samo u ustavnim okvirima, a antiustavnu ne prihvata. RS neće dati svoja prava ovlaštenja bilo kojem nivou, bilo kojoj ideji koja je promovisana s globalnog nivoa. Ne prijetimo ništa. Samo kažemo da ne postoji visoki predstavnik, da je lažan, da je imaginacija. Ako se lažni visoki predstavnik drzne da pod utjecajem nekih koji misle da su ovdje sve, RS to neće prihvatiti i proglasit ćemo nezavisnost", rekao je novinarima u Banjoj Luci.

Na pitanje ko bi podržao nezavisnost RS-a, Dodik je kazao da će podržati narod, a da je stolica u Ujednjenim nacijama manje bitna.

"RS ima visok stepen samostalnosti. Hipotetički gledano, RS ne mora imati stolicu u UN-u, ima drugih koji imaju stolice", dodao je.

On je, govoreći o neustavnom Danu RS-a, kazao da nikoga ne žele iritirati.

"Danas savremena tehnologija je uznapredovala da svako ko ne želi da gleda i sluša, prebaci kanal. Mi ne želimo nikoga da iritiramo. Ovo što radimo ovdje nije bilo nijedne riječi mržnje. Mi poštujemo sve narode i sve ljude, ali želimo zaštiti svoje interese. RS je stvorena da zaštiti interese srpskog naroda."

Na kraju je, komentarišući stav Ambasade SAD-a o neustavnom prazniku i pozivima tužilaštvu da istraže kršenje zakona, rekao da se ni njemu ne sviđa 4. juli.

"To je miješanje američkog ambasadora. Šta on ima s tim, koji je on đavo? Priča o istragama smo se nagledali", zaključio je.