BiH
137

Dodik o mehanizmu koordinacije: Nema glasanja, a ni koncenzusa bez nas

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon postignutog dogovora o kreditnom aranžmanu s MMF-om i mehanizmu koordinacije predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik RS-a Milorad Dodik kazali su kako su zadovoljni ishodom današnjeg sastanka.

Izetbegović je izjavio kako je sa Dodikom razgovarao o budućnosti evropskih integracija BiH te da je u tom pogledu i postignut dogovor u vezi s mehanizmom koordinacije, saobraćajnom strategijom i aranžmanom BiH s MMF-om.

On je kazao kako je riješen set pitanja zbog kojih je ponovo otvoren put naše zemlje ka EU pri tome ističući kako kreditni aranžman s MMF-om ne podrazumijeva samo dobijanje novca već i set reformi.

Na pitanje da li je bilo priče o održavanju referenduma u RS-u, Izetbegović je odgovorio da nije dodajući da je bilo govora samo o evropskim integracijama BiH.

Kazao je kako nije bilo udovoljavanja zahtjevima Dodika već da se išlo u susret rješenjima.

Dodik je rekao kako su definitivno riješena tri pitanja koja su bila sporna RS-u u vezi s mehanizmom koordinacije i to pitanje predsjedavanja, predstavljanja prema EU institucijama i pitanje odlučivanja.

Dodao je da su time stvoreni uvjeti da RS prihvati mehanizam koordinacije te da su konačno završena natezanja ko je u pravu, a ko nije.

Predsjednik RS-a je istakao da je dogovoreno da se odlučuje konsenzusom, a koji uključuje predstavnike Vlade FBiH, Vlade RS-a i Vijeća ministara BiH.

"Ako nema predstavnika, nema ni odluke. Nema glasanja, a ni koncenzusa bez nas", rekao je Dodik.