Murphyja bi slao kući
93

Dodik o Blinkenovoj poruci: Ne vjerujem da je on to pisao, on ne poznaje Dejtonski sporazum

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik se oglasio nakon što se je američki državni sekretar Anthony Blinken poručio da on ugrožava Ustav BiH i Dejtonski sporazum.
Dodik smatra da Blinken nije ni pisao pomenuti tvit, te da mu je rukopis dobro poznat.

"Ne vjerujem da je američki državni sekretar Blinken pisao tvit, niti da ga je čitao po objavi. Isto tako ne vjerujem da zna detalje o Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovom Aneksu 4 - Ustavu BiH. Rukopis nam je poznat, loše namjere pravog pisca takođe. Sve što bi sekretar Blinken mogao da uradi, a zaista bi pomoglo smirivanju političkih strasti u BiH, je da američkog ambasadora iz Sarajeva vrati kući", poručio je Dodik.

Blinken se oglasio na Twitteru nakon odluke Dodika da potpiše ukaz kojim je proglasio stupanje na snagu zakona kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a, a samim tim i provedba.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je proteklog vikenda svojom odlukom stavio van snage posljednje zakone i odluke NSRS-a, no vlast u RS-u na čeku sa Dodikom su pokazale da ne mare za njegove odluke i nastavljaju udare na institucije države, OHR i Dejtonski mirovni sporazum.