Neće objavljivati odluke
17

Dodik: NSRS je predložila izmjene zakona kako bi zaštitila RS od aktivnosti Christana Schmidta

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je komentarisao posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a na kojoj će se glasati za ukidanje obaveze objavljivanja odluka visokog predstavnika u službenom glasniku tog entiteta.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS je u skupštinsku proceduru upućen po hitnom postupku što znači da će poslanici o njemu glasati odmah nakon rasprave.

Milorad Dodik je tim povodom rekao da je usvajanje prijedloga obaveza NSRS, kako bi zaštitili entitet od odluka Christiana Schmidta.

"Narodna skupština ima legitimno pravo i ustavnu obavezu da štiti Republiku Srpsku od antidejtonskih aktivnosti lažnog visokog predstavnika i zato je predložila izmjene zakona i drugih propisa kojima će se regulisati da se u Službenom glasniku Srpske ne objavljuju njegove odluke", napisao je Dodik na svom Twitteru uoči početka sjednice čiji je inicijator, ali ne i zvanični predlagač.

Naglasio je da "RS ne može sarađivati sa visokim predstavnikom jer trenutno u BiH ne postoji visoki predstavnik".

"Osoba koja se lažno predstavlja i koju dio međunarodne zajednice pokušava nametnuti kao visokog predstavnika nikada nije potvrđena u Vijeću sigurnosti UN-a", naveo je Dodik aludirajući na član 1 stav 2 Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

U vezi s tim je poslao poruku i američkom ambasadoru u BiH Michaelu Murphyju pozivajući ga da pobije njegove tvrdnje.

"Neka Michael Murphy javnosti pokaže takvu odluku kad već Republiku Srpsku podsjeća na njene Dejtonske obaveze. Što opet nije njegov posao da tumači taj sporazum jer država koju on predstavlja nije strana potpisnica Dejtonskog sporazuma", kazao je Dodik.