BiH
0

Dodik: Nikakva promjena bez MUPRS-a ne dolazi u obzir

FENA
Policija Republike Srpske (RS) mora djelovati u okviru sigurnosnih policijske strukture BiH u skladu sa zakonom na nivou države, koji uređuje policiju RS-u kao odrganizacioni dio sa konsolidovanim budžetom, izjavio je sinoć Milorad Dodik, premijer RS-a.

Dodik je kazao da RS "ne interesuje prijetnja da će, ukoliko se ne usaglasi model koji se očekuje, doći do prekida pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", navodeći da on poručuje da "ako je to uslov neka se prekinu pregovori".

Naglasio je da policija RS-a može samo da bude sastavni dio sigurnosnih struktura u BiH, te da ako ima takav model predstavnici RS-a su spremni na razgovore, a o nijednom drugom nisu.

Predsjednik RS-a Dragan Čavić saglasio se sa ovim stavom premijera tokom prijema koji je večeras organizovao za pripadnike policije RS-a povodom 4. aprila Dana MUPRS-a.

Čavić je kazao da je uloga i odgovornost MUPRS-a u procesu reforme veoma važna, te da ima onih političkih faktora koji prejudiciraju rješenja koda je u pitanju reforma policije u BiH.

Prijemu su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić i ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo.