{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dodik nije ništa dobio, a sve je izgubio"

F
14.5.2011. u 14:35
0
56
"Dodik nije ništa dobio, a sve je izgubio"
0
"Dodik nije ništa dobio, a sve je izgubio"
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ponovio je danas da predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik jučerašnjim dogovorom sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton “nije ništa dobio, a sve je izgubio”.
Ivanić tvrdi da Dodik “nije dobio ništa osim vizuelnog boravka Catherine Ashton, a sve drugo je izgubio”, te da je to “najveći poraz koji je Dodik doživio u svojoj političkoj karijeri”.

Podsjeća da je entitetski predsjednik od svih ranijih zahtjeva o referendumu odustao, a dobio je jedan načelan stav da je EU spremna razgovarati o reformi pravosuđa u BiH.

Oni koji prate kako se Hrvatska približava EU znaju, kaže lider PDP-a, da je to obaveza na evropskom putu, te da će EU sada insisitirati na još dubljoj reformi pravosuđa od svih do sada.

“Svojim pristankom Dodik je dao legitimitet i vrlo realnim zahtjevima koji se mogu očekivati, a to da se formira i vrhovni sud BiH, a ne samo da budu Sud i Tužilaštvo BiH, koje on više i nema namjeru da ruši”, rekao je Ivanić danas novinarima u Banjoj Luci.

Precizira da je Dodik potpuno odustao od referendumskog pitanja, u kojem je bio stav da treba poništiti sve nametnute odluke visokog predstavnika, a sada niko to i ne spominje.

Evidentno je, konstatira Ivanić, i da se “SNSD prepao svega što se desilo i da će sada ubrzano raditi na formiranju državne vlasti”.

“Kadrovi te stranke vidljivo sada o tome govore, jer nad njima stoje prijetnje i zbog toga će biti jako kooperativni u narednom periodu, pa je moguće da se nova vlast formira, možda, i do ljeta”, dodao je on.

Uputio je i brojne kritike na rad Vlade RS-a u prvih stotinu dana rada.

“Ne vidim termoelektranu u Gacku, ne vidim autoput Banja Luka- Kupres, ni autoput Banja Luka-Doboj, ne vidim aerodorom i turističko naselje od 20.000 kreveta u Trebinju, ne vidim prugu Čapljina-Nikšić preko Trebinja. Ne vidim ništa, osim sve manje zaposlenih, sve težu isplatu penzija, sve veći rast cijena i Vladu koja ništa ne radi i u kojoj niko ništa ne priča. To je Vlada sa kojom možete i bez koje možete. Nema nikakve razlike“, kategoričan je Ivanić.

Takvoj Vladi, koja sebe zove vlada kontinuiteta, kako je dodao, neće pomoći i eventulane rekonstrukcije, jer neće biti autoputeva, radnih mjesta ni referenduma, ni bilo čega što su obećali.

“Krajnji njihov rezultat je nula”, zaključio je Ivanić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: