|

Dodik: Nije nam prioritet brza cesta Sarajevo-Beograd, već put od Zvornika do Višegrada

Dodik: Nije nam prioritet brza cesta Sarajevo-Beograd, već put od Zvornika do Višegrada
174
S
SRNA
12.2.2017. u 13:47
251
komentara
174

dijeljenja
Dodik: Nije nam prioritet brza cesta Sarajevo-Beograd, već put od Zvornika do Višegrada Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska za izgradnju autoputa koji bi pokrio teritoriju značajnu za taj entitet na jedinstvenoj trasi od Zvornika preko Milića, Vlasenice, Han Pijeska, Sokoca, pa dalje prema Rogatici i Višegradu, kao i Palama.
"Taj put ne može da bude završen negdje dole, navodno u Sarajevu, nego bi morao da pokrije upravo ovaj prostor", rekao je Dodik.

On je istakao da će stav Republike Srpske biti da se ta trasa tretira kao jedinstvena.

"Za nas nije prioritet izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo. Nama je prioritet izgradnja autoputa koji bi nesumnjivo pokrio teritoriju Republike Srpske najznačajniju za Republiku Srpsku, što treba shvatiti u smislu najpovoljnije i najbolje trase", rekao je Dodik.

On je naveo da će o detaljima te trase odlučivati nadležne institucije.

"Što se mene lično tiče, i institucija Republike Srpske, za nas je ova trasa jedinstvena i ne može da bude podijeljena i segmentirana, imajući u vidu da postoje razne inicijative. Ne bi trebalo sada da se to polarizuje, nego da se okupimo oko toga da to bude jedinstvena trasa iza koje će stati Republika Srpska", rekao je Dodik.

On je podsjetio da izgradnja autoputeva predstavlja jedno od važnih strateških orijentacija Republike Srpske, koja je prije nekoliko godina koncipirala pristup koji se zove mreža auto-puteva Republike Srpske i oni obuhvataju ono što bi trebalo da bude izgrađeno i na području Drine, Podrinja, Romanije.

On je rekao da u tom pogledu, nakon inicijative da se izgradi "navodno autoput od Beograda do Sarajeva", to apsolutno razumije i da je potrebno da ljudi imaju takve inicijative.

Srbija i BiH su se saglasile da se gradi brza cesta Beograd-Sarajevo.

Nakon sastanka prošlog mjeseca ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović i ministra komunikacija i transporta BiH Ismira Juske istaknuto je da se očekuje da u februaru bude poznata preliminarna trasa ove ceste na teritoriji BiH.
Prijavi grešku


Komentari (251)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...