Sastanak najavljen za avgust
0

Dodik nije dobio poziv za sastanak političkih stranaka

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da još nije dobio poziv za sastanak političkih stranaka u BiH, koji bi, prema nekim najavama, trebalo da bude održan 20. avgusta.

"Nisam dobio poziv. Ako ga dobijem od bilo koga spreman sam na razgovor o tome, ali to ne znači da sam ja usput tu, jer je SNSD nezaobilazan politički faktor u BiH", rekao je Dodik danas novinarima u Šipovu, komentarišući mogući sastanak lidera političkih stranaka u BiH 20. avgusta.

Dodik je rekao da BiH kao državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda mora imati dijalog, koji je nesumnjivo najvažnija stvar.

"To kako ko dolazi na taj dijalog i kako je ko spreman da učini kompromis je drugo pitanje. Mi ne želimo da urušavamo Dejtonski sporazum", naglasio je Dodik.

On je rekao da je očigledno neko mislio da će protokom vremena omekšati neki stavovi i "da će neko prihvatiti stvari do kojih je stalo Sarajevu".

"Oni stalno govore da BiH treba da ima vlast, ali BiH nema vladu, već Vijeće ministara BiH. BiH je složena državna zajednica i u Vijeće ministara BiH se delegiraju predstavnici konstitutivnih naroda dva entiteta i u tom pogledu treba da bude sastavljeno", ističe Dodik.

Dodik je ponovio je da je jasan stav iz RS-a i hrvatskih političkih predstavnika da ne žele da vide neka kvazi-rješenja.
"Odgovornost za sve što se dešavalo snose oni koji su htjeli mimo Dejtona da izaberu Vijeće ministara, da to proglase vladom i BiH državu unitarnog tipa", rekao je Dodik.