Reakcije
714

Dodik: Nezavisnost Kosova bi povukla pitanje nezavisnosti RS-a; Komšić: Nema promjene statusa BiH

SRNA/Klix.ba
Milorad Dodik i Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik i Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da bi pitanje Kosova u Washingtonu moglo samo zakomplikovati ionako složeno situaciju i tvrdi da bi to odmah poteglo pitanje nezavisnosti RS. S druge strane, njegov kolega iz Predsjedništva BiH Željko Komšić, poručuje da neće biti promjene statusa BiH.

"Ne želimo da vjerujemo da bi jedna supersila kakva se SAD sebi dozvolila da se pod krovom Bijele kuće uđe u nove nesporazume, a to bi jedna takva ponuda i značila. Ne vjerujemo da bi SAD žrtvovale stabilnost cijelog regiona jer su upravo oni mnogo uložili u stabilizaciju prilika ovdje. Papir na kome bi se tražilo priznanje kosovske nezavisnosti automatski bi povuklo pitanje i statusa Republike Srpske, o čijoj nezavisnosti su SAD razgovarale još dok je trajao građanski rat u BiH", kazao je Dodik i izrazio mišljenje da SAD dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora nisu spremne za otvaranje još jednog pitanja na Balkanu.

U reakciji na Dodikove izjave, Komšić navodi da status BiH ne zavisi od dogovora u Washingtonu.

"Neće biti nikakve promjene statusa Bosne i Hercegovine, niti njenih entiteta, neovisno od pregovora između Beograda i Prištine. Dodik se nameće kao remetilački faktor", poručio je Komšić.

Podsjećamo, izaslanik Richard Grenell demantovao je na Twitteru izjavu ministra finansija Siniše Malog da Washington traži od Srbije da prizna Kosovo. Dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je Mali rekao istinu i da je Srbija to odbila.