Slabo ko vjeruje
65

Dodik nema podršku SDS-a i PDP-a za vraćanje nadležnosti sa nivoa BiH na nivo RS-a

D. Be.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Šef kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić rekao je za Klix.ba da lider SNSD-a Milorad Dodik više nema nikakvu podršku SDS-a, pa ni za moguću inicijativu o blokadi institucija BiH.
Nakon otkazane sjednice Predsjedništva BiH na kojoj se nije glasalo o Zoranu Tegeltiji, kao kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Milorad Dodik je kazao da će sačekati 5. septembar kada "ističe rok važenja" sporazuma trojice lidera, a da će onda Republika Srpska poduzeti određene korake.

Među njima je i inicijativa za vraćanje nadležnosti entitetima te blokiranje državnih institucija. Tako je Dodik najavio da će RS predložiti povlačenje sporazuma o vojsci, sudu i tužilaštvu, indirektnim porezima i svemu onome što su, kako kaže, nametnuli visoki predstavnici.

No, da bi se to dogodilo potrebne su odluke entitetskih parlamenata. Iako je sigurno da će vladajuća koaliciju u RS-u bez pogovora podići ruku za sve što dogodi predloži, čini se da opozicija u ovom entitetu više Dodiku ne vjeruje ni kada su na repertoaru "pitanja od krucijalnog značaja za opstanak RS-a".

Šef kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić kaže da su teme za NSRS korupcija i kriminal u tom entitetu, a da je Dodikov cilj samo zaštiti ono što je ukrao.

"Nemamo više šta podržati kada je u pitanju Milorad Dodik. Neka on dođe da se zabavimo korupcijom i kriminalom u Republici Srpskoj, u institucijama RS-a i javnom sektoru. To su teme za NSRS. A za Sarajevo imaju institucije koje su izabrane i neka se bave s tim. Što se tiče nas, neće imati podršku. Njegova priča je iz godine u godinu sve veća prevara. To više nije njegova politička borba, već borba da zadrži ono što je jamio. Cilj im je ostati još koju godinu na vlasti da mogu pokupiti i pokrasti što je ostalo malo od RS-a. Ne gledaju da narod odlazi, da pada rast proizvodnje", govori Stanić.

Naš sagovornik naglašava da je Dodikova priča o vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta notorna glupost i još jedna u nizu laži predsjednika SNSD-a.

"Ko još u to vjeruje? To je notorna glupost koja samo služi za njegovu predstavu. Vidjeli ste njegove sjednice u NSRS. Jedan poslanik se javi i priča 10 minuta, a Dodik priča 300 minuta. To je liječenje kompleksa koje ne može završiti u Sarajevu, pa dođe u NSRS. To su čisti kompleksi."

Stanić smatra da i kolege iz PDP-a zasigurno dijele stav SDS-a.

"Oni su nama četiri godine spočitavali da smo izdajice. Ako smo mi "i" od izdajica, oni su superizdajice. Oni su sve što je bilo u nadležnosti RS-a svojom rukom prenijeli na nivo BiH, kao i što su donijeli odluke koje nas bez pogovora vode u NATO", dodao je šef kluba poslanika SDS-a.

Za kraj razgovora naglasio je da je Republika Srpska svakim danom sve zaduženija i siromašnija, te dodao da je žalosno što ljudi iz SNSD-a javno govore da je budžet u suficitu, a situacija sve bolja.

"Evo kakva je situacija u RS-u u odnosu na FBiH. Kolika je naša prosječna penzija - u FBiH je minimalna, plata policajca u RS-u je 700 - 800 KM, a u FBiH 1.800 KM. Penzija policajca u FBiH je 800 - 900 KM, a u RS-u 400 - 500. To dovoljno govori", kazao je.

Predsjednik opozicionog PDP-a Branislav Borenović za Klix.ba je izjavio da nije poznato šta konkretno znači Dodikova najava.

"Mnogo puta smo imali ovakvih “bombastičnih” najava koje nisu imale neki krajnji epilog. Mislim da politika hazarderstva, inaćenja i sukoba ne vodi bilo kakvom napretku u ovoj zemlji. Poznato je kako se mijenjaju odluke u skladu sa ustavnim nadležnostima, a ako SNSD ima dogovor da nešto promjeni sa svojim novim koalicionim partnerima SDA i HDZ BiH, imaju tu novu parlamentarnu većinu, dovoljno ruku, pa neka mijenjaju. Što se tiče NSRS tek kad vidimo materijale i šta se u njima nalazi donijet ćemo odgovarajuće odluke. Nemamo namjeru biti neko ko će ispunjavati želje onima koji su isfrustrirani samo zato što nisu dobili fotelju ili neku poziciju. A posebno nećemo biti faktor koji će proizvoditi nestabilnost i tenzije te ugrožavati i tako težak i turbulentan život građana", rekao je.