Zacementirani stavovi
63

Dodik: Nema ANP-a, Izetbegović proizvede problem pa daje prijedloge za rješenje

D. Be.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik prokomentarisao je danas izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o putu BiH ka NATO-u i neslaganju Republike Srpske.
Izetbegović je u intervjuu za RTRS izjavio da BiH neće ući u NATO ukoliko to ne žele Srbi i Republika Srpska, ali je naglasio da Godišnji nacionalni program (ANP) mora biti poslan u Brisel, jer to predstavlja provođenje ranije usvojenih odluka

Na pitanje novinara Dodik je poručio da ne voli komentarisati Izetbegovića, a onda je odvojio nekoliko minuta za navedenu temu.

"Šta je drugo mogao reći? Naravno da nema puta ka NATO-u. Ne volim komentarisati Bakira Izetbegovića. On stalno nešto pokušava nametati, neku pamet i intelektualnost u politici. Sam proizvede probleme pa onda daje prijedloge kako da se riješe, kao neki glasnogovornik Predsjedništva BiH i međunarodne zajednice, kao on objašnjava kako da se radi", izjavio je Dodik.

Smatra da je takav Izetbegovićev nastup "pomalo degutantan". Dodik je podsjetio da je Republika Srpska donijela odluku o vojnoj neutralnosti i da će se to poštovati sve dok NSRS ne promjeni stav.

"Ne treba nama to govoriti Izetbegović. Mi smo tu odluku donijeli. Ne može BiH u NATO bez RS-a. To je možda Izetbegovićevo iznenađenje sada. ANP je nemoguće poslati, to se ne može desiti. Niti iko radi na ANP-u niti će se to desiti. ANP dokumenta nema, to je samo neka radna verzija", ispričao je Dodik.

Lider SNSD-a je istakao da je nacionalni program, za njega, veoma sumnjiva konstrukcija.

"Šta to znači? U BiH postoje tri ustavna i konstutitivna naroda i ne može se praviti jedan nacionalni plan, već jedino plan Bosne i Hercegovine. To su jasne stvari, kao i odluke koje su donesene na nivou FBiH i RS-a i koje se ne mogu kršiti, a nema ni volje da se mijenaju", smatra Dodik.

Dodik je poručio da je ovo pitanje za njega važnije od ijedne odluke na nivou BiH.

Inače, Dodik je danas održao sastanak s prvim čovjekom DNS-a Markom Pavićem. Razgovori su doveli do zaključka da se saradnja stranaka nastavlja na svim nivoima i da koalicija neće pući.

"Zaključak je da koalicija nastavi djelovanje, jer je potrebna stabilnost da bismo rješavali ekonomske i političke probleme. Ovo je napredak u našim odnosima i očekujem smanjenje tenzija", rekao je Pavić te otkrio da su problemi, između, ostalog bili u Željeznicama RS.

Dodik je rekao da su zaustavljena nova imenovanja u javnoj upravi dok se ne dogovore unutar koalicije.