Sporna tačka 3
2

Da li će se lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a sastati za vikend kako bi ispravili "rok trajanja sporazuma"

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Banjoj Luci predložio da se sastane sa liderima SDA Bakirom Izetbegovićem i HDZ-a Draganom Čovićem kako bi izmjenili jedan član njihovog sporazuma iz augusta ove godine.
Uprkos činjenici da su Dodik, Izetbegović i Čović u prisustvu bivšeg šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka sami sebi postavili rok sporazuma sa principima za uspostavu vlasti i činjenici da se za sve ovo vrijeme apsolutno ništa nisu uspjeli dogovoriti i usaglasiti, čini se da bi novi sastanak mogao donijeti - isti epilog.

"Predlažem da se sastanemo za vikend i da promijenimo samo jedan član onog našeg sporazuma iz augusta, tako da damo novi rok za formiranje Vijeća ministara BiH od deset dana. Ako se taj rok ne ispoštuje, i poslije posebne sjednice Narodne skupštine, onda mene više ne trebaju ni zvati", poručio je Dodik.

Iako nije naveo sam, jasno je da je riječ o tački pod brojem 3.

U trećoj tački sporazuma u augustu je dogovoreno da BiH nastavi NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi sa članstvom. Naglašeno je da će se o pitanju NATO puta nastaviti saradnja i produbljavanje odnosa s NATO savezom uz poštovanje Ustava i ranijih odluka Predsjedništva i Vijeća ministara.

No, odmah nakon potpisa počele su opstrukcije, optužbe i podmetanje nogu u procesu formiranja vlasti na državnom nivou. Tačka 3 je blokirala sve dogovore.

Uprkos Dodikovim izjavama da od slanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) nema ništa i da će se poštovati vojna neutralnost koja je izglasana u Narodnoj skupštini RS, Izetbegović tvrdi da se na terenu događaju potpuno drugačije stvari.

On je izjavio u četvrtak da se glavni pregovori o ANP-u vode u Predsjedništvu BiH i da će se taj sastanak svesti na distrubuciju pozicija.

"U ovom času se mogu bitne stvari riješiti u Predsjedništvu i tamo već traju pregovori. To je već pomalo javna tajna. Uz pomoć međunarodne zajednice i savjetnika, članovi Predsjedništva traže neko rješenje. Tu će se naći rješenje u vezi s ANP-om i NATO-om", kazao je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je jučer kako se nada da će se na sastanku sa Strankom demokratske akcije (SDA), koji će se održati 7. novembra u Mostaru, pronaći način za stvaranje ambijenta da se vlast u BiH može uspostaviti na svim nivoima. Njihov sastanak koji je bio zakazan za početak ove sedmice je otkazan.

Čović je deklarativno za NATO put, ali stavovima bliži Dodiku. On je nedavno obznanio da je prvo potrebno formirati Vijeće ministara BiH, a poslije toga razgovarati o slanju ANP-a.