Obećanje
0

Dodik: Neće biti disciplinskih postupaka protiv štrajkača sa Željeznica RS-a

FENA
Milorad Dodik (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da neće biti nikakvih disciplinskih postupaka protiv radnika Željeznica RS-a koji su nedavno štrajkovali glađu.

Kaže da su u tom javnom preduzeću, koje treba sanaciju, podijeljeni i sindikati te da vode "borbu koji će imati prevlast".

"Ne želim to da komentarišem, ali poručujem da nikakvih sankcija za 12 onih koji su učestvovali u štrajku glađu i još neke od njih neće biti nikakvih sankcija", kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Napomenuo je da istovremeno niko ne može ni svojim aktivnostima da ugrožava saobraćaj, a da je štrajk dozvoljen.

Radnici Željeznica RS-a, koji su nedavno štrajkom glađu tražili isplatu plaća i naknada, uputili su pismo predsjedniku Miloradu Dodiku i poslanicima Narodne skupštine RS-a u kojem traže da se protiv njih ne vodi disciplinski postupak.

Nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik 21.marta došao na Željezničku stanicu u Banjoj Luci, te saopćio da će radnicima tog preduzeća biti isplaćena februarska plaća, 12 radnika tog preduzeća je prekinulo štrajk glađu, a odblokirana je i pruga na ulazu u željezničku stanicu.

Isti dan ministar saobraćaja i veza RS-a Neđo Trninić je rekao da moraju biti pokrenuti disciplinski postupci protiv štrajkača na banjalučkoj željezničkoj stanici, o čemu će odlučiti uprava, jer se ne može dozvoliti anarhija, zaustavljanje vozova i zadržavanje ljudi.