Sastanak u Briselu
164

Dodik nakon susreta s Varhelyijem: Ako riješimo tri ključna pitanja dobit ćemo status kandidata

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas se Briselu sastao sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, a nakon sastanka medijima je dao izjavu u kojoj je prokomentarisao i odluku Ustavnog suda BiH o suspenziji Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a.
Dodik je rekao da je u Bosni i Hercegovini zdravstvo i promet lijekova u nadležnosti entiteta, te da je odluka Ustavnog suda BiH neustavna.

"Nema nikakvog ustavnog osnova za to jer je nadležnost prometa lijekova na entitetima", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Ustavni sud BiH je nazvao "inkvizicijskim", te najavio da će se RS nastaviti boriti za ustavnu poziciju.

"Ustavni sud je inkvizicijski sud. Ima dvoje stranih sudija i tri Bošnjaka koji uvijek glasaju protiv interesa RS. Ako hoćete zemlju kandidata za EU, njom ne smiju upravljati stranci", poručio je Dodik, te dodao da je protiv samih vrijednosti EU.

Osim toga, govorio je o sastanku sa Varhelyijem navodeći kako su razgovarali o reformama koje su potrebne BiH da bi se približila Evropskoj uniji.

"Naredno pitanje je stanje o javnim nabavkama, kao i zakon o sukobu interesa i pitanje VSTV.a BiH. Ukoliko bi se riješila ta pitanja, Evropsko vijeće bi dalo kandidatski status", rekao je Dodik navodeći kako će se zalagati za rješavanje pitanja javnih nabavki i sudova.

On se zahvalio Varhelyiju na spremnosti da pojasni stav EU o dodjeli kandidatskog statusu Ukrajini i Moldaviji, a BiH ne. No, navodi kako je ostalo nejasno da li BiH mora ispuniti svih 14 tačaka ili će postojati fleksibilnost ukoliko se oko neke tačke ne postigne dogovor.