Razgovor u Moskvi
200

Dodik nakon sastanka s Putinom: Upoznat je s detaljima o stanju u BiH

G. M.
S jednog od ranijih sastanaka Dodika i Putina (Foto: rsmoscowoffice.ru)
S jednog od ranijih sastanaka Dodika i Putina (Foto: rsmoscowoffice.ru)
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dodik je neposredno nakon sastanka kazao da je sa Putinom razgovarao o aktuelnoj situaciji u regionu.

"Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije", izjavio je Dodik u za RTRS.

Osim toga, Dodik je za ATV rekao da je na sastanku bilo riječi o gasovodu od Bijeljine do Banje Luke, koji će se graditi. To će se potvrditi sutra u razgovorima sa Gazpromom , a Putin je, kaže Dodik, dao podršku takvom projektu.

"Razgovarli smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti saradnji, a pogotovo o političkim pitanjima. Putin je iznio svoj stav vezano za Dejtonski sporazum. Rusija ima niz primjedbi o nepoštivanju Dejtonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Vijeća sigurnosti UN-a. To je za nas važno imajući u vidu razne špekulacije. Prenijeli smo Putinu naš stav da samo legitimno izabrani visoki predstavnik može da ima podršku i legitimitet u BiH, Putin se s tim složio", rekao je Dodik.

On je ruskog predsjednika informisao i o pokušaju, kako je rekao, "otimanja imovine Republike Srpske, što nije u skladu sa Dejtonom, i Republika Srpska to ne može sebi dozvoliti".

Razgovarali su i o ekonomsko-finansijskoj podršci i o projektima koji se ostvaruju u RS. Kaže da su danas odobrili lokaciju u Nevesinju za izgradnju solarne elektrane.