Od kojih para?
2

Dodik najavio povećanje plata u javnom sektoru RS-a, opozicija ga naziva neznalicom

Piše: M. T.
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Javnost u manjem bh. entitetu je prije nekoliko dana ostala poprilično iznenađena najavama predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je rekao da se stvaraju uslovi da 2018. godine budu povećane plate u javnom sektoru, ukoliko bruto društveni proizvod bude imao rast između 3 i 3,5 posto ove godine.

Dodik smatra da je to vrlo realno i pored upozorenja MMF-a i mogućeg raskidanja ugovora s tom međunarodnom finansijskom institucijom.

“Ja sam rekao da smo imali povećanje BDP-a od 2,9 posto i ukoliko on u ovoj godini bude preko tri posto stvaraju se uslovi da razmišljamo i mi ćemo to i učiniti. Dakle, na nama je ovdje da zamolimo sve privrednike da učine maksimalne napore, jer ja ne mogu povećati plate u privatnom sektoru. Ono na šta ja mogu utjecati je povećanje plata u javnom sektoru jer javni sektor to zaslužuje, a mislim da smo veliki uspjeh ostvarili već zbog same činjenice da smo u kriznim godinama, kada je kriza bila u čitavom svijetu i regionu, nismo spuštali plate. Isto tako mislim da je vrijeme da idemo dalje. Ali za to mora postojati pretpostavka, ako budemo imali rast od 3 do 3,5 posto stvorit će se uslovi za povećanje plata”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o uslovima MMF-a koji je jasno propisao da ne smije biti povećanja plata u javnom sektoru, kao uslov za nastavak aranžmana u BiH, Dodik kaže da tog aranžmana uopće nema.

”Njega uopće nema, da li će to biti kršenje, mi ćemo insistirati na povećanju jer mislimo da na to imamo pravo, ne možemo dozvoliti da MMF upravlja našim platama i našim životima na način kako je to do sada bilo. Na kraju krajeva, mi smo preživjeli ovo vrijeme i bez MMF-a, a aranžman ne funkcioniše zahvaljujući činjenici da na nivou Federacije nisu ispunjeni uslovi i ne vidim zbog čega bi to obavezivalo RS, jer je RS ispunila sve što je bilo vezano za MMF”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović kaže da ga od Dodika više ništa ne može začuditi.

”Dodik je najobičnija ekonomska neznalica i svojim ponašanjem nerijetko vrijeđa sve one koji su u ekonomskom smislu nešto i uradili u ovoj zemlji. Najbolji pokazatelj za to je činjenica da je njegov ključni ekonomski savjetnik za investicije Dragan Vučetić u bjekstvu i to pokazuje da je ekonomija o kojoj Dodik govori prevarantska ekonomija zaduživanja, neizvjesnosti i katastrofalnog životnog standarda”, ističe Borenović.

Borenović poziva Dodika da umjesto što planira povećanje plata u javnom sektoru odgovori na pitanja zašto građani u RS-u žive ovako kako žive, zašto su propale tri domaće banke i koliko je novca izgubljeno u njima, zašto Vlada RS-a neadekvatno upravlja dugom i zašto je taj dug po stanovniku za 50 posto viši od ukupnog duga po stanovniku u Federaciji BiH.

”Također ga pitam zbog čega je taj BDP po stanovniku, na koji se on poziva, za sedam posto niži u RS-u nego u Federaciji, zašto postoje ogromna dugovanja u okviru zdravstvenog i penzionog sistema, zašto je odnos broja zaposlenih i penzionera najgori u historiji RS-a, zašto RS ostvaruje minoran priliv stranih investicija, zašto kompanije bježe iz RS-a i zašto postoje ogromni neriješeni problem u stečajnim postupcima i u poljoprivredi. Ako on odgovori na sve ovo treba mu dati Nobelovu nagradu za ekonomiju”, zaključuje Borenović.

O Dodikovim najavama se do sada nisu oglasili oni koji su najpozvaniji – Ministarstvo finansija RS-a. Prema našim saznanjima, ni Vlada RS-a ne planira u skorije vrijeme na dnevni red uvrštavati bilo kakvu informaciju o povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru.

Ukupan dug Republike Srpske bliži se iznosu od 6 milijardi KM, a više od 40 posto budžeta RS-a ide na otplatu dugova domaćim i stranim kreditorima.