Prvi potez
88

Dodik najavio postavljanje Kusturice za savjetnika u Predsjedništvu BiH

Klix.ba
Foto: Ured predsjednika RS
Foto: Ured predsjednika RS
Aktuelni predsjednik entiteta Republika Srpska i novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će mu prvi potez u Sarajevu biti imenovanje reditelja Emira Kusturice za savjetnika.

On je u intervjuu za današnje Večernje novosti rekao i da će mu među prvim potezima biti izmjena Poslovnika Predsjedništva BiH, ali i postavljanje zastave RS u zgradu Predsjedništva.

"Moj bazični kabinet kao srpskog člana Predsjednistva bit će u Istočnom Sarajevu, u Administrativnom centru RS. Tu ću obavljati svoje dužnosti. Kada budu sastanci u Predsjedništvu BiH, vidjet ćemo. Ako ne bude zastava RS u Predsjedništvu, sjednice ćemo održavati putem linka", rekao je Dodik.

Upitan da li očekuje pritisak druga dva člana Predsjedništva kada je riječ o članstvu BiH u NATO-u, Dodik je rekao da od toga nema ništa, odnosno da dolazi u obzir saradnja putem Partnerstva za mir.

On je dodao i da namjerava predložiti ostalim čanovima Predsjedništva odluku da zatraže od EU da BiH dobije status kandidata bez obzira na stanje u njoj, jer bi taj status umnogome stabilizovao stanje.

"Ovo je prilika za EU da pokaže da se zalaže da BiH bude dio EU. Ovo treba da se gleda kao molba, a ne ucjena", zaključio je Dodik.