Intervju za bjelorusku TV
112

Dodik na sva zvona hvalio Lukašenka: "On je živa legenda za srpski narod"

V. K.
Milorad Dodik (Screenshot: Belta)
Milorad Dodik (Screenshot: Belta)
Tokom boravka u Bjelorusiji predsjednik RS-a Milorad Dodik govorio je i za bjeloruski kanal Bjelorusija 1, a posebno se u tom razgovoru osvrnuo na rad Aleksandra Lukašenka.

Između ostalog, Dodik je rekao kako je Lukašenko u srpskom narodu ima status legende.

"Predsjednik Lukašenko je živa legenda za Srbe. On je svjedok višegodišnje nepravde ne samo prema Bjelorusiji već i prema nama Srbima, prema pravoslavnim narodima. I zato je zanimljivo razgovarati s njim o ovom iskustvu, o svim događajima. Kada su Amerikanci bombardovali Srbiju bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a, on je bio jedini državnik koji je doletio u Srbiju pod NATO bombama. Ni obični ljudi ni mi političari mu to nećemo zaboraviti", rekao je Dodik.

Poručio je i kako je Lukašenko čovjek mira.

"To je prije svega bio gest hrabrosti zahvaljujući kojem smo u njemu vidjeli pravog prijatelja. Naše veze su mnogo čvršće zahvaljujući svemu što smo zajedno prošli. Predsjednik Lukašenko je prije svega čovjek mira. To je čovjek koji je sačuvao mir za svoju zemlju i svoj narod", ističe Dodik.

U osvrtu na dešavanja u Ukrajini i mirovnim pregovorima iz Minska 2015. godine, Dodik se osvrnuo na ponašanje zapadnih lidera te je situaciju uporedio s Dejtonom.

"Prevarili su nas s Dejtonskim sporazumom. Sada promovišu nešto svoje kroz dogovore, a ne poštuju dogovor. Dogovori se sklapaju da bi se poštovali. Oni jednostavno varaju", mišljenja je Dodik.