Banja Luka
25

Ovako je tekla rasprava u NSRS-u o zaključcima kojim se pokreće povrat nadležnosti

N. V.
Screenshot
Screenshot
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske održana je danas u Banjoj Luci, a na njoj su poslanici razmatrali prijenos nadležnosti s države Bosne i Hercegovine na entitet RS. Tekstualni prijenos mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
18:13 - Dodik je održao konferenciju za medije gdje je iznio određene detalje i planove prijenosa nadležnosti s države na entitet RS.

Dodik je rekao da očekuje da se nacrti pripreme do kraja ove godine. Prije svega, to se odnosi na zakon o odbrani i zakon o pravosuđu.

17:36 - Poslanici opozicije napustili su zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske. Kazali su da ne žele učestvovati u Dodikovoj farsi.

17:24 - Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo se obratio na sjednici Narodne skupštine RS-a. Dodik je ponovo pohvalio poteze vlasti u RS-u na pokretanju procesa vraćanja nadležnosti na entitet.

Osim toga, on je žestoko napao opoziciju, predvođenu SDS-om i PDP-om, optužujući ih za izdaju. Također tvrdi da se u Republici Srpskoj živi dobro, i da nije tačno da ljudi samo odlaze, već se neki i vraćaju.

17:05 - Za riječ se ponovo javila predsjednica RS-a Željka Cvijanović kod koje je reakciju izazvala izjava Nenada Nešića o tome da se svi trebamo okrenuti ka zajedništvu. Ona je kazala kako je saglasna sa njim da je to potrebno u BiH, ali da je trebao naglasiti i da to nije moguće jer "ne postoji jedinstven stav u državi".

Nakon toga je Nešić reagovao sa svog mjesta, međutim predsjedavajući Šulić mu nije htio dati riječ, a Cvijanović je nastavila govoriti. Ona je zatim kazala da joj nije jasno zašto je Nešić izašao s obzirom na to da je rekla da se slaže s njegovim mišljenjem.

Nakon Nešića, reagovao je i šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Miladin Stanić, Igor Crnadak i još nekoliko prisutnih te je nastala galama.

16:31 - Uslijedila su manje-više slična obraćanja poslanika iz vladajuće koalicije Darka Banjca i Dragana Čavića, kao i državnog parlamentarca Nenada Stevandića.

16:05 - Poslanicima su se obratili i Petar Đokić i Nenad Nešić.

Nešić se slaže s onim što piše u Informaciji o prijenosu nadležnosti navodeći da do prijenosa na državu sigurno nije došlo dogovorom dva entiteta, nego da je tako htjela treća osoba - namjesnik.

On je kazao da je najvažnije od cijele rasprave o nadležnostima to što zakoni nisu već sada spremni.

"Zašto čekamo šest mjeseci, zašto ti zakoni nisu sada ovdje pred nama? Pozivam Vas da ne čekamo, nego da ih sutra usvojimo. Šta ćemo kad ove zakone poništi Ustavni sud BiH, hoćemo donijeti nove koje će sud ponovo poništiti i dokle tako? Je li ovdje cilj samo predizborna kampanja? Ako se zakoni usvoje do juna, taman će Ustavni sud BiH o njima odlučivati u mjesecu kampanje", poručio je Nešić.

15:47 - Nakon Mirka Šarovića, obratio se njegov opozicioni kolega, lider PDP-a Branislav Borenović koji je saglasan sa Šarovićem da je ono što se dešava danas u NSRS "opasna farsa", ali i neizvodiva.

"Šta tačno znači vojska RS-a. Imamo li para da kupimo tenkove, imamo li uslova da stavljamo check pointe na entitetsku liniju? Pročitajte šta znači prikupljanje PDV-a o kojem pričate. Da li to znači da ćemo izgubiti 300 ili 500 miliona KM?", pitao je Borenović prisutne političare iz vladajuće koalicije.

Na kraju, zaključio je riječima da je ovo "politički opasan blef koji RS može puno koštati".

15:30 - Nastavljena je posebna sjednica NSRS-a o povlačenju nadležnosti, a prva osoba nakon pauze koja se obraća je najveći opozicioni lider u RS-u Mirko Šarović. On se požalio što je dobio samo 10 minuta za obraćanje, za razliku od Milorada Dodika koji je govorio sat.

"O sebi i stranci koju predstavljam čuo sam mnogo toga, kako mi gledamo na ovo, jesmo li hrabri ili nismo. Nikad nisam učestvovao u prijenosu nikakvih nadležnosti i nikada moja ruka nije dignuta za to", rekao je on u svom obraćanju.

Zapitao se "Šta nakon što RS formira svoju vojsku?".

"Da li to možemo bez rata i intervencije NATO-a. Mislim da je to opasan scenarij. Put kojim ste vi krenuli gospodine Dodik, to je opasan put za RS, i na tom putu vas mi ne možemo pratiti. Smatram da je vaš pristup poguban za RS", rekao je on.

14:20 - Obraćanje Željke Cvijanović je završeno, a zatražena je pauza od sat vremena.

14:05 - Nakon što su poslanici glasali da se i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović dozvoli obraćanje duže od 15 minuta, kako je inače predviđeno poslovnikom, ona je počela svoj govor kritikom rada bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka kazavši da je njegovo "bitisanje bilo besmisleno".

Inače, cijela kriza u BiH je i nastala nakon što su zvaničnici iz RS-a odlučili bojkotovati državne institucije, jer je Inzko na odlasku iskoristio Bonske ovlasti i zabranio negiranje genocida na prostoru BiH.

NSRS je prvo proglasila taj zakon nevažećim na teritoriji entiteta RS, a nakon nekog vremena su krenuli i u "vraćanje nadležnosti" nedavnim glasanjem o donošenju zakona o lijekovima RS-a, a sada i glasanjem o zakonima iz oblasti pravosuđa, oporezivanja i sigurnosti.

"Svjedoci smo da je nastojanje RS-a da se suprotstavi nasilju naišlo na prijetnje sankcijama. Treba ih pitati 'Šta vi to hoćete od nas? Da šutimo, slušamo i trpimo?' Ja sam za to da neke nadležnosti budu zajedničke, ali to mora biti stvar unutrašnjeg dogovora, a ne nametnuto izvana", naglasila je Cvijanović.

14:03 - Milorad Dodik je završio svoje obraćanje pozvavši poslanike NSRS-a da glasaju za zaključke čiji je, između ostalih, i on predlagač, a koji se odnose na prijenos nadležnosti. Onima koji se ne slažu sa zaključcima rekao je kako se nada konstruktivnim razgovorima.

"Nemojte dozvoliti da NSRS postane takva da oni što nas mrze budu sretni jer se mi ovdje svađamo", rekao je Dodik i pozvao na demokratsku raspravu i time završio svoje obraćanje koje je trajalo nekoliko minuta manje od sata.

13:53 - Dodik se dotaknuo i visokih predstavnika kazavši da će morati staviti na razmatranje i neke odluke visokog predstavnika kao što je zabrana raspolaganja državnom imovinom.

Podsjećamo da je privremenu zabranu raspolaganja državnom imovinom do konačne odluke u Ustavnom sudu BiH još 2005. godine donio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a je govorio o indirektnim oporezivanjima, kao i o prijenosu nadležnosti iz oblasti pravosuđa navodeći da će to biti "dokaz naše odlučnosti".

"Ove odluke nisu teške nego su očekivane. Nećemo se osvrtati na one koji nam prigovaraju prije nego što smo išta učinili. Tek će prigovarati kad učinimo", rekao je Dodik.

13:45 - Poslanicima se i dalje obraća član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik, koji obrazlaže razloge za povlačenje nadležnosti iz oblasti sigurnosti.

Problematizira svrhu Oružanih snaga BiH i navodi da postoje dvije opcije. Jedna je umanjivanje broja pripadnika Oružanih snaga BiH za pola, a da bi druga opcija bila donošenje zakona o vojsci u RS-u. U odnosu na raniju njegovu retoriku, u kojoj je bio odsječan u namjeri da formira vojsku RS-a, Dodik sada ostavlja više prostora za razgovor.

13:34 - Milorad Dodik je kazao da Republika BiH nikada nije imala svoju teritoriju, pokušavajući opravdati svoje zahtjeve u nastavku svog parainstitucionalnog djelovanja.

To je naglasio govoreći o potpisivanju Dejtonskog sporazuma. Rekao je da je potpisnik Dejtona bila i "tzv. Republika BiH", ali da ona "nikada nije imala teritoriju niti je ikada bila međunarodno priznata", nazivajući je tako "papirnatom republikom".

13:22 - Poslanik Nebojša Vukanović je u jednom momentu pokušao prekinuti izlaganje Milorada Dodika, međutim predsjedavajući sjednice Denis Šulić ga je upozorio da ne prekida te mu "priprijetio" oduzimanjem riječi.

13:10 - U svom obraćanju Dodik je kazao kako "ima osjećaj da BiH ide u pogrešnom smjeru" te naveo da se zbog toga mora raspravljati o nadležnostima države.

Poslanicima je poručio da će morati pažljivo odmjeriti šta je "istinski entitetski interes".

"U RS smo pokrenuli pregled prijenosa nadležnosi da bismo dobili analizu stavki u kojima BiH pomaže i odmaže. BiH ide u pravcu na koji nismo pristali. Zašto ne možemo da imamo ono što smo potpisali? Jedan za drugim mijenjaju se nadležnosti u korist BiH i ne primjećujemo da je iko zbog toga zabrinut. Tako možemo odgovoriti na pitanje o opstanku i izlasku. Nećemo dobiti uvijek ono što želimo, ali to ne znači da treba da odustanemo. O novom ustavu RS-a građani će se izjasniti na referendumu", rekao im je Dodik.

13:03 - Poslanici glasali za to da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik može duže govoriti s obzirom na to da je za njega bilo predviđeno svega 15 minuta. Ovo je većinom glasova i usvojeno, stoga će Dodik govoriti sat vremena.

12:50 Ministrica finansija iz Republike Srpske Zora Vidović je obrazložila informaciju o prijenosu nadležnosti iz oblasti indirektnog oporezivanja.

Inače, saglasnost na sporazum o nadležnostima u ovoj oblasti između RS-a i FBiH su 5. decembra 2003. u prisustvu visokog predstavnika potpisali premijeri oba entiteta, a RS planira to sada povući. Ideja je da zatim u narednih šest mjeseci u razmatranje NSRS-u upute dva zakona - zakon o porezu na dodatu vrijednost i zakon o akcizama RS-a

12:37 - Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igor Žunić je pročitao preko 90 prenesenih nadležnosti sa nivoa RS-a na BiH i poručio da se RS zalaže za poštivanje ustava i ljudskih prava. U skladu s tim, on je Evropskoj uniji i Christianu Schmidtu čestitao Međunarodni dan ljudskih prava koji se održava u svijetu danas.

Žunić je zaključio i da ovo (današnja sjednica) nije nikakav početak, nego nastavak kontinuirane borbe za Republiku Srpsku

12:20 - Poslanica poslaničke grupe "Zajedno za BiH" Begija Smajić je na početku sjednice tražila pauzu od sat vremena dok se ne završi džuma, međutim predsjedavajući sjednice Denis Šulić je to odbio kazavši da poslaničke grupe nemaju zakonsko pravo da traže pauzu.

Također je na izjavu Smajić da muslimani imaju pravo na džumu i da bi to Šulić trebao znati jer je Bošnjak, on odgovorio da se u BiH poštuju svjetovni zakoni.

12:05 - Na sjednicu su stigli i poslanici iz vladajuće koalicije, ali i opozicionari. Na početku sjednice prisutan je 71 poslanik, a nekoliko njih je javilo da će kasniti.

Povlačenje nadležnosti je glavna tema

Nakon što je krajem oktobra Narodna skupština RS-a izglasala formiranje entitetske agencije za lijekove i samim tim krenula u stvaranje paralelnih institucija, na današnjoj sjednici trebalo bi se razgovarati o nastavku prijenosa nadležnosti na ovaj bh. entitet.

Nadležnosti o kojima će raspravljati su iz oblasti pravosuđa, indirektnih poreza i sigurnosti i odbrane.

Inače, za posebnu sjednicu predviđen je sljedeći dnevni red:

  • Informacija o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine, s prijedlogom zaključaka – prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP;

  • Informacija o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, s prijedlogom zaključaka - prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP;

  • Informacija o pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, s prijedlogom zaključaka - prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP;

  • Informacija o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i bezbjednosti, s prijedlogom zaključaka - prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP;

  • Deklaracija o ustavnim principima - prijedlog predsjednika Republike, Vlade Republike Srpske, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP.

Treba istaći da je SNSD-ov potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Denis Šulić rekao da predstavnicima OHR-a nije dozvolio da prisustvuju posebnoj sjednici Skupštine o povlačenju nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta.