Krušedol u Srbiji
155

Dodik na obilježavanju dana sjećanja na žrtve "Oluje": Srbi su najstradalniji narod prošlog vijeka

SRNA
(Foto: SRNA)
Ispred Manastira Krušedol u Srbiji večeras je održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" izvršenoj prije 24 godine.

Parastos žrtava "Oluje" je služio patrijarh srpski Irinej na platou ispred Manastira Krušedol.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović premijer RS Radovan Višković i premijerka Srbije Ane Brnabić.

Među prisutnim su bili i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predstavnici Vojske Srbije, članovi udruženja za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i mnogobrojni građani.

"Srbi su najstradalniji narod prošlog vijeka", rekao je Dodik na manifestaciji. On je dodao da su "Srbi protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta iz Hrvatske, ali da su utočište našli u RS-u i Srbiji".

Istakao je da Srbija i RS peti put zajedno obilježavaju Dan sjećanja na žrtve "Oluje", te izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je to inicirao.

"Ako Srbija zaboravi 'Oluju', niko o njoj neće pričati", istakao je Dodik.

Vučić je na obilježavanju 24 godine od akcije "Oluja" istakao da je posebno ponosan što su sa njima svi srpski politički predstavnici iz Crne Gore - "za razliku od zvanične Podgorice, koja svoje predstavnike šalje na Dan pobjede u Knin".

"Sa nama su i predstavnici našeg naroda iz Slovenije, Sjeverne Makedonije, a posebno veliki pozdrav predstavnicima SNV-a iz Hrvatske", rekao je Vučić u Krušedolu.

Kako je rekao, 4. avgust je težak, užasan dan za svakog Srbina ma gdje na planeti da živi.

"Rekao sam ovo, jer kao što vidite danas u obilježavanju ovog dana možemo svi da budemo ujedinjeni, ne mislimo uvijek isto, ali danas su Srbi, ma gdje da žive, apsolutno ujedinjeni i znaju šta im je činiti u budućnosti", rekao je Vučić.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća obrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" iz svojih domova protjerano više od 220.000 hiljada krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od čega je 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid.