Pritisak raste
176

Dodik ljut i na šefa njemačke diplomatije: Malo se pravdao, malo "prijetio" Angelom Merkel

D. Be.
Milorad Dodik i Heiko Mass
Milorad Dodik i Heiko Mass
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u novom izljevu svoje remetilačke politike optužio Heiku Massa da se kao ministar vanjskih poslova Njemačke nije potrudio utvrditi činjenično stanje o uzrocima i prirodi političke krize u BiH što mu je obaveza te ga upozorio da će sve saznati kancelarka Angela Merkel?!
Ovo pismo stiže nakon što je Heiko Mass u intervju za Klix.ba poručio da Njemačka neće skrštenih ruku pratiti nastavak neodgovorne politike RS-a te najavio sankcije kazavši da Njemačka neće slati novac u entitet koji radi na uništenju BiH. Ova zemlja je uz SAD i Veliku Britaniju najveći zagovornik uvođenja oštrih sankcija svima koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH.

Dodik je u pismu poručio šefu njemačke diplomatije da je stavove formirao na osnovu glasina što njegove javne istupe čini neozbiljnim.

"Uvaženi ministre, interpretacijama pogrešnih informacija, Vi nanosite nepravdu Republici Srpskoj. Nepravdu nanosite i svojoj državi, koja kao malo koja u svijetu ima i načine i sredstva da se upozna o činjenicama u BiH i aktuelnoj političkoj krizi", istakao je Dodik u pismu upućenom Massu, dodavši da su ga njegovi istupi u posljednje vrijeme ponukali da mu se obrati.

Dodik je naveo da kriza u BiH nije izazvana politikama koje se vode u Republici Srpskoj.

"Kriza je rezultat činjenice da Ustav BiH nije poštovan punih 26 godina i da je takvo neustavno ponašanje BiH dovelo u ćorsokak. Zamislite da samo jedan dan samo neko pokuša da ne poštuje ustav Njemačke", naveo je Dodik u pismu.

Dalje je naveo njemačkom ministru da se RS svih prethodnih godina zalaže za mir, jer je rat iz 90-ih godina koštao toliko da sebi ne može da dozvoli nove sukobe.

"Srbi, kao narod iz dva svjetska rata u kojima smo mi i vi bili na suprotnim stranama, preživjeli su genocid i etničko čišćenje od kojih se nismo oporavili ni do danas. Zato, uvaženi ministre, one koji pominju sukobe i prizivaju sukobe - ne tražite u Republici Srpskoj", poručio je Dodik.

Lider SNSD-a posljednjih dana ima novu matricu, pa je i Massu napisao da se on i vlast u RS-u bori za teritorijalni integritet BiH i njen vanjski suverenitet, kako je i zapisano u Ustavu BiH, odnosno Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma.

"Ne radimo apsolutno ništa što nije propisano najvišim pravnim aktom u BiH. Kada kažete da nećete sjedati skrštenih ruku i da pratitite, kako kažete, 'neodgovornu politiku u Republici Srpskoj', moram Vas podsjetiti da svaki put kada Njemačka nije sjedila skrštenih ruku, Srbi su na ovim prostorima izgubili trećinu svog stanovništva", konstatovao je Dodik.

Dodik je zatim pozvao i upozorio ministra Massa da sa više pažnje postupa i govori o Srbima i Republici Srpskoj, jer ga, smatra Dodik, i historija odnosa, kao i funkcija na kojoj se trenutno nalazi obavezuje da bude pažljiviji.

"Kao ministra vanjskih poslova Njemačke pozivam Vas da istinito informišete svoju Vladu o događajima u BiH. Ukoliko to ne uradite Vi, mi ćemo učiniti sve da kabinet kancelara Angele Merkel dobije sve potrebne i tačne informacije", poručio je član Predsjedništva BiH u pismu upućenom Massu.

Da se vlastima u RS-u "trese tlo pod nogama" i da odavno vode suludu politiku potpuno je jasno svima. Zbog svega toga, i ovo pismo je samo u nizu pokazatelja koliko je kompas izgubljen jer optužiti njemačkog ministra da je neinformisan te se pozivati na Angelu Merkel koja je nominovala Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, a kojeg Dodik istovremeno ne priznaje, je teško i komentarisati.

Dodik je pod velikim pritiskom jer se uveliko govori o finansijskim sankcijama koje bi mogle pogoditi njega i njegove saradnike, kao i privatne kompanije za koje postoje dokazi da su bliske vlastima RS-a i koje sponzorišu politike SNSD-a i koalicionih partnera.

Američke i evropske sankcije bi mogle donijeti i zabranu putovanja pojedincima koji su okarakterisani da prijete miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine. U Briselu se već vode razgovori o uvođenju sankcija, a protivnik je Mađarska čiji premijer Viktor Orban gaji prijateljske odnose sa Dodikom.