Nazvao ga čovjekom vizije
72

Dodik: Kissingerova rješenja za BiH bila su jedina realna, izvodljiva i dovoljna

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Povodom smrti američkog diplomate Henrya Kissingera oglasio se predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je kazao da su njegova rješenja za BiH bila jedina realna, izvodljiva i dovoljna.

Dodik je kazao da Henry Kissinger nije bio samo pravi diplomata i majstor vanjske politike SAD, već i čovjek vizije i razumijevanja istinskih procesa, a ne "nametnutih". Dodao je da je Amerika njegovog vremena bila pravi svjetski lider, pravi bazen demokratije.

"Ne samo SAD, već i svijetu će nedostajati Henry Kissinger i njegova sposobnost da uvidi šta se dešava u svakom uglu svijeta i da da rješenje za svaku situaciju. Njegova rješenja za BiH bila su i jedina realna, izvodljiva i dovoljna. Da je tadašnja američka administracija razmatrala ta rješenja i sprovodila ih, današnja BiH bi bila stabilnija i prosperitetnija", smatra Dodik.

Američki diplomata i istaknuti naučnik Henry Kissinger preminuo je u srijedu u svom domu u Connecticutu u dobi od 100 godina.

Kissinger je ostavio neizbrisiv trag u vanjskoj politici SAD-a, služeći kao državni sekretar i savjetnik za nacionalnu sigurnost tokom predsjedničkih administracija Richarda Nixona i Geralda Forda.