Želje su jedno...
62

Dodik kaže da će minimalna plata u RS-u biti 1.050 KM, provjerili smo je li to realno

A. L.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da će se zalagati za povećanje minimalne plate u ovom bh. entitetu na 1.050 KM. Provjerili smo koliko je to realna najava.

Ekonomista Zoran Pavlović u izjavi za Klix.ba kaže da je to moguće samo pod uslovom da se doprinosi na neto isplaćenu platu snize na 50 posto.

"S ovakvim uslovima i doprinosima od 65 posto, to je nemoguća misija. Nemamo industriju koja je visokoprofitabilna da bi to izdržala. Mi u Republici Srpskoj imamo fabrike s radnicima koji rade doradne poslove. Za te uposlenike sa niskim ličnim dohodcima smo čak napravili reducirane obaveze plaćenja doprinosa", objašnjava nam Pavlović.

Premijer RS-a Radovan Višković je, podsjeća Pavlović, krajem prošle godine rekao da vlada planira napraviti kategorije profitabilnosti poslova koji se realiziju u RS.

Tako je naveo da bankarstvo i finansije imaju visoke zarade i oni mogu da plate veće doprinose.

"Povećanjem minimalne plate profitabilnost ostalim kategorijama bi bila ugrožena. Minimalna plata povlači sa sobom korekcije i svih ostalih plata u kompanijama. Niko to ne objašnjava građanima", kaže Pavlović.

Podsjetio je i na to da su poslodavci posljednjim povećanjem minimalne plate u RS-u od prošle godine rekli da moraju dati 50 miliona KM više za doprinose.

"Ono što je suština je da povećanje minimalne plate povlači dodatna izdvajanja poslodavaca, a poslodavci nemaju profita toliko da to mogu da izdrže", dodaje.

Objašnjava da se tako industrija u entitetu Republika Srpska može uništiti.

"Vi ako nametnete minimalnu platu od 1.050 KM, pekarska industrija i sve ostale niskoprofitabilne industrije to ne bi izdržale. Jedino bi to mogli izdržati visokoprofitabilni sektori kao što je naprimjer bankarstvo", zaključio je Pavlović.