Traži glavnog krivca
131

Dodik kao nekada Plavšić: Sam sebe prijavio tužilaštvu, a sada kaže da je sve usmjereno protiv RS-a

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Milorad Dodik, nakon što je sam sebe i svoje saradnike prijavio Tužilaštvu BiH, sada za podizanje optužnice okrivljuje svakoga, samo ne sebe.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 30. juna putem svog Twitter naloga saopćio da je podnio krivičnu prijavu protiv samog sebe, kao i svojih saradnika, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

To je uradio s intencijom ismijavanja bh. pravosuđa, a kako je tada naveo kao razlog je naveo to što je on sa saradnicima podržao usvajanje zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Ipak, u međuvremenu je podignuta optužnica protiv Dodika, iako ne za krivično djelo za koje je sam sebe prijavio, već zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Za to krivično djelo, ukoliko bude proglašen krivim, prijeti mu kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Optužnica je podignuta i protiv v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Podsjetimo, junu ove godine vlasti RS-a su donijele zakon kojim se u ovom bh. entitetu blokiralo provođenje presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Kasnije je visoki predstavnik Christian Schmidt poništio odluke NSRS-a te neprovođenje njegovih odluka uvrstio u Krivični zakon BiH.

Iako je Milorad Dodik sam sebe prijavio Tužilaštvu BiH poručivši da to niko iz Federacije BiH još nije uradio, sada govori da optužnica protiv njega i Miloša Lukića ima "prepoznatljivog naručioca i dobro poznat rukopis" aludirajući na ambasadora SAD-a u BiH Michaela Murphyja.

Za podršku se obratio i zvaničnicima u susjednim zemljama. O tome je govorio predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručivši da ga je nakon podizanja optužnice Dodik odmah zvao. Milanović je krivcem odlučio prozvati Christiana Schmidta.

Podršku Dodiku, kao i Lukiću, pružio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je kazao da su optužni akti neprimjereni i neodgovorni.

Dodik je alarmirao i na javnost u Republici Srpskoj. Odjednom optužnica protiv njega, nakon što je sam podnio krivičnu prijavu, postala je optužnica "protiv srpskog naroda".

Pozvao je sve ljude u RS-u "da se okupe oko institucija RS-a - predsjednika, NSRS-a i Vlade", jer se u njima, kako kaže, brani RS, njena prava i imovina.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida su povodom toga poručili da Milorad Dodik podsjeća na Biljanu Plavšić koja je prijavila svoje saradnike i sebe, priznala zločin i dobila zatvorsku kaznu, a nakon izdržane kazne zanijekala sve što je uradila i navela da je bilo usmjereno protiv RS-a.