BiH
1.7k

Dodik: Javno ću se odreći pasoša Bosne i Hercegovine

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da su "neki zvaničnici stare američke administracije spriječili da ode u SAD" te najavljuje da u narednom vremenu neće koristiti pasoš BiH i da će ga se javno odreći, jer ima putnu ispravu Srbije koju će koristiti.

Za vrijeme inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa ostat će u RS, jer nije dobio vizu za ulazak u SAD, gdje je trebalo, kako je navodio, prisustvovati nekim aktivnostima u vrijeme inauguracije Trumpa, a tvrdi da je stara američka administracija nastojala na neki način da spriječi njegov odlazak u SAD, jer on nije želio da trguje interesima RS-a.

"Tražli su da prestanu aktivnosti u vezi sa donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH i da se ogradim od politike SNSD-a oko našeg dokumenta političke procjene 2018., a što sam ja odbio", ustvrdio je Doidk u izjavi novinarima u Laktašima.

Kaže i da vjeruje da će sadašnja ambasadorica Maureene Cormack u BiH "vrlo brzo otići" iz BiH nakon čega će se stvoriti uslovi da dobije vize SAD-a.