Istočno Sarajevo
35

Dodik: Izetbegovića sam pitao o incijativi za promjenu naziva RS, on me samo gledao

Piše: A. D.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je na sastanku s liderima SDA i HDZ-a BiH u ponedjeljak Bakira Izetbegovića upitao o incijativi o promjeni imena RS-a.

"Nismo nešto o tome razgovarali, ali sam ga upitao da li je ozbiljan u vezi s tim, on me samo gledao", rekao je Dodik odgovarajući na pitanje novinara.

Dodik je danas zajedno s ambasadorom Rusije Petrom Ivancovom položio vijenac kod spomen-ploče nekadašnjem ruskom ambasadoru u UN-u Vitaliju Čurkinu koji je poznat po tome što je u Vijeću sigurnosti blokirao Nacrt rezolucije o Srebrenici koji je predložila Velika Britanija.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

On je ponovio da je u ovom trenutku otvoreno pitanje formiranja vlasti i da na pomenutom sastanku s Izetbegovićem i Draganom Čovićem nije bilo nikakvih pomaka.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Bili smo nedavno u Briselu i tamo je rečeno da ničim nije uslovljeno formiranje vlasti ni MAP-om, ni NATO-om niti bilo kakvim upitnicima", rekao je Dodik.

Novinari su ga upitali da li je riješeno pitanje njegovog osiguranja, budući da insistira na pripadnicima MUP-a RS, dok je nadležnost na Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Dodik je rekao "anketirajte ove momke iza mene i vidjet ćete odakle dolaze, iz MUP-a RS".

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

On je rekao da političari iz RS-a svakodnevno doživljavaju pritiske zbog ulaska BiH u NATO te da se odluka Skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti ne uvažava. Govoreći o problemima u vezi s migrantima rekao je da je za to najviše odgovorna "aktuelna nesposobna struktura" na nivou države.