Odbrusio i Americi
66

Dodik: Izetbegović je o ANP-u počeo razmišljati nakon potpisivanja sporazuma

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obrazložio je zbog čega će na narednoj sjednici Predsjedništva glasati protiv Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

"Prvo, to ne može nositi naziv nacionalni plan, jer u BiH postoje konstitutivni narodi a ne jedan narod, drugo, jasno se navodi da je taj plan zapravo automatsko članstvo u NATO-u", kazao je on u intervjuu za RTRS.

Dodaje da nije istina da je mijenjao mišljenje, jer su i na samom potpisivanju Sporazuma prisutni znali njegov stav o NATO-u.

"Rekao sam i na sastanku, kada smo potpisivali Sporazum, da ANP neće doći na dnevni red, niti će biti usvojen i da ne računaju na našu podršku. Sam Bakir Izetbegović je rekao da je o ANP počeo da razmišlja nakon potpisivanja Sporazuma. Pitajte ga u srijedu o promjeni stava", jasan je Dodik.

Kaže da zbog očite međunarodne podrške, prije svega Amerikanaca u BiH, Bošnjacima ne bi bio prvi put da izigraju dogovor, nadajući se da će dobiti i ono što im ne pripada. To, dodaje, pokazuje i pokušaj uplitanja američkog diplomate zaduženog za Euroaziju Matthewa Palmera u unutrašnja pitanja BiH.

"Juče su tražili da Amerikanci imaju uvid u to šta je tu na dnevnom redu. Јa sam rekao da oni ne mogu da se miješaju u to. To je sjednica organa, a njihoo uplitanje je direktno miješanje u unutrašnje stavri neke zemlje, ali to njima nije neprihvatljivo kao meni. Rekao sa da moji saradnici iz kabineta neće učestvovati u tom razgovoru, a onda su oni rekli "Dodika naljutio Palmer". Šta ima veze šta je Palmer rekao", navodi Dodik.

Dodik kaže da će se reakcija RS na sve što se bude dešavalo u utorak, za kada su zakazane vanredna i redovna sjednica Predsjedništva BiH, znati nakon 5. septembra, kada ističe rok važenja potpisanog sporazuma.