BiH
2

Dodik: Izetbegović izazvao krizu, a SDS relativizuje njegovo ponašanje

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je jasno da je lider SDA Bakir Izetbegović izazvao političku krizu u BiH, ali da je isto tako jasno da je SDS učinila sve da njegovo ponašanje relativizuje, odgovornost umanji i tako sebi obezbijedi "alibi za povratak u Sarajevo".

"Umjesto ozbiljnog odgovora na Izetbegovićevo napuštanje institucija i donošenja odluka po sarajevskim ćoškovima, a ne u zajedničkim institucijama, SDS se odlučio za politički komformizam koji znači 'Srpsku damo, fotelje ne damo", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ukoliko je insistiranje na očuvanju interesa Republike Srpske produbljivanje krize, SNSD prihvata tu odgovornost, uz napomenu da je godinama pokazivao da mu je Srpska na prvom mjestu.

"Da je SDS i pomislio na srpske nacionalne interese, a ne na lične, sasvim sigurno ne bi ostali najvjernije sluge Izetbegovića, spremne da sluđuju narod u Republici Srpskoj kako to sve rade zbog njegovog interesa", istakao je Dodik.

On je dodao da Savez za promjene, na čelu sa SDS-om, nije pokazao kako se brane interesi Srpske, nego su pokazali "kako se brane plate, dnevnice, privilegije, a sve krijući se iza nacionalnih interesa".

"Koliko je Vukota Govedarica politički nepismen govori i njegova teza kako će dolazak Aleksandra Vučića u BiH biti momenat kada će kriza biti pobijeđena. Premijer Srbije nije ništa učinio da bi ova kriza nastala u BiH, te ne može biti odgovoran ni za njeno rješavanje. Premijer Vučić je dobrodošao svuda i uvijek, samo SDS ne treba da se zanosi mišlju da će premijer Srbije da se miješa u unutrašnje probleme BiH", istakao je Dodik.