Svečanost u Bijeljini
388

Dodik i Vučić pozivali na jedinstvo Srba pod jednom zastavom

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave upriličeno je u Bijeljini, a tu priliku član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iskoristio je za veličanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i ponovno nazivanje Republike Srpske državom, uz aludiranje na otcjepljenje.
Na Trgu Kralja Petra Prvog Karađorđevića u Bijeljini danas je upriličeno obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji je kao takav utemeljen prošle godine.

Svečanosti su iz Dodika, između ostalog, prisustvovali još i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, članovi entitetske vlade, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i premijerka te države Ana Brnabić.

Prilikom svog obraćanja prisutnima Dodik je još jednom, na sporan način, Vučića pozdravio riječima da je dobro došao na svoje, ali i među svoje. Član Predsjedništva BiH na tome se nije zaustavio, kazavši i da je Republika Srpska država.

"Gospodine Vučiću, vama i vašoj delegaciji želim da kažem: 'dobro došli među svoje, ali i na svoje'. Hvala vam što ste inicirali da obilježavamo zajedničke praznike važne u našoj historiji i što se u godini pet ili šet puta nađemo, kako bismo obilježili datume koji su važni za naše nacionalno biće. Okuplja nas historija, sadašnjost, ali će nas okupljati i budućnost. Moramo ostati čvrsti i istrajni. Politikama koje vodimo u RS i Srbiji mi obilježavamo ovaj dan, uvjereni da ćemo to činiti i u budućnosti", kazao je Dodik.

Jedinstvo Srbije i Republike Srpske, kako je kazao, ogleda se na svakom koraku.

"Gospodine Vučiću, vi ste taj koji je spreman da inicira svaki novi, pa i onaj mali korak. Hvala vam za podršku. Mi u Republici Srpskoj želimo što prije povezati Banja Luku sa Bijeljinom i dalje, preko Rače sa Srbijom. Da više ne razmišljamo kako proći tamo gdje ne želimo. Hoćemo da putujemo našom zemljom i da kažemo da je ovo jedna zemlja. Danas Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju. Ali, danas Srbi moraju da znaju da ćemo nastojati da se uvijek borimo za jedinstvo", naveo je Dodik.

Dodao je da su Srbija i Republika Srpska sve više jedno te da su sve više okrenuti jedni drugima.

"Neka živi Republika Srpska. Neka živi Srbija i srpski narod gdje god on bio. Sljedeći put ćemo živjeti za još nešto", kazao je Dodik, očito aludirajući na otcjepljenje na kraju, što su počeli u tom smjeru komentirati i okupljeni građani.

S druge strane Vučić je prisutnima kazao da ovaj dan nije samo onaj u kojem se obilježavaju tri riječi i simbola, nego sama suština postojanja tog naroda.

"Oni koji hoće da budu drugačiji moraju biti slobodni, a oni koji hoće da budu slobodni moraju biti ujedinjeni i jedinstveni. Sve drugo vodi nas u suprotnom smjeru, gubitak teritorije, naroda i svega onoga što smo gradili. Sve drugo podrazumijeva naše nove poraze i hiljade života koji će nanovo biti bačeni, prije nego shvatimo da fronove možemo samo ujedinjeni promijeniti. Mir i sloboda čuvaju se samo pod jednom zastavom, a moj poziv danas je taj da se okupimo, udružimo da bismo mogli slobodni i u miru živjeti i obezbijediti budućnost za našu djecu", naveo je Vučić.

Inače, predsjednik Srbije danas boravi na području Bijeljine, a ranije ovog dana prisustvovao je zvaničnom početku radova na izgranji autoputa Rača – Bijeljina.