Ne želi rizik
34

Dodik: I kandidat za predsjednika RS-a bit će iz SNSD-a

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Izvršni komitet SNSD-a potvrdio je danas da će kandidati za člana Predsjedništva BiH iz RS-a i predsjednika RS-a biti iz te stranke te očekuju pobjedu i okupljanje oko “Patriotskog bloka” koji će biti formiran.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je još jednom rekao da će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz RS-a, što su podržali svi opštinski odbori, ali nije želio da potvrdi ko će biti kandidat za funkciju entitetskog predsjednika.

"Naš kandidat će biti iz SNSD-a, a ostaje da to usaglasimo s drugim političkim strankama", dodao je.

Ističući da nikada ranije nisu krenuli u pripreme za izbore, Dodik očekuje da se dogovor u vezi s kandidatima za dvije najznačajnije funkcije na izborima usaglasi s njihovim koalicionim partnerima. Izvršni komitet SNSD-a je na sjednici u Banjoj Luci podržao organiziranje “Patriotskog bloka” koji će, kazao je, biti suprotnost “izdaji RS-a, koju čini Savez za promjene”.

Dodik je rekao da u toj stranci očekuju pobjedu na predstojećim izborima za pojedinačne funckcije, kao i u parlamentima, između ostalog i u Federaciji BiH, gdje žele jedan direktni mandat.

Nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, rekao je novinarima da SNSD-e neće podržati nikakvo održavanje vojnih vježbi na teritoriji RS-a bez saglasnosti lokalnih vlasti.

SNSD-a smatra, dodao je, da je bilo logično da se odbije “sumnjiva” poslanička inicijativa Denisa Bećirovića (SDP), jer Predstavnički dom parlamenta BiH nema nadležnosti po pitanju utvrđivanja konstitutivnosti naroda.