BiH
1

Dodik: I Kacin je putem medija pripremao secesiju Slovenije

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednika RS-a Milorada Dodika je u popodnevnim satima u nastavku svjedočenja u Haškom tribunalu (ICTY) u dokaznom postupku odbrane bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću optuženom za genocid u Srebrenici, za progone nesrpskog stanovništva s velikih podučja BiH, za teror nad civilima u Sarajevu snajperskim djelovanjem i granatiranjem, odgovarao na pitanja tužioca o više tema, među kojima je i uticaj Srpske demokratske stranke (SDS) na medije i policiju.

Na pitanje tužioca da li je SDS imao svoje ljude u medijima, te da li je tu postojala cenzura i kontrola, Dodik je naglasio da su tako svi radili, navodeći za primjer i Sloveniju.

"Tako je rađeno i u Sloveniji, za šta je bio zadužen Jelko Kacin, današnji evropski parlamentarac, koji je putem medija pripremao secesiju Slovenije od Jugoslavije.Tako su se oblikovale informacije i to su svi činili", istaknuo je Dodik.

Upitan da li je tačno da se SDS često predstavljao kao zaštitnik nacionalnih interesa srpskog naroda da bi stekao vlast, Dodik je kazao da je u to vrijeme u srpskom narodu vladao ogroman strah od rehabilitacije ustaštva.

Potcrtao je da su Srbi na području Krajine masovno stradali u ustaškom logoru Jasenovac, te je taj strah artikuliran kroz narodno uvjerenje da će taj zločin biti obnovljen.

"SDS je davao odgovore na taj strah. Nije antidemokratski ako stranka želi da se predstavi kao zaštitnik nacionalnih interesa. To i ja danas radim", naveo je Dodik.

Tužilac se često u ispitivanju referirao na Dodikovo svjedočenje u predmetu Brđanin, postavljajući mu pitanja da li su određene njegove izjave izrečene tada tačne, na šta je Dodik potvrdio da je cijelo to svjedočenje u potpunosti istinito i da se ne može sjetiti svake rečenice sa svjedočenja otprije šest ili sedam godina.

Stoga je uputio tužioca na stenogram s tog svjedočenja te naglasio da ga u cijelosti može koristiti.