Kod mosta na Savi
71

Dodik i Cvijanović u Bosanskoj Gradišci otkrili spomenik žrtvama akcije "Bljesak"

SRNA
Foto: SRNA
(Foto: SRNA)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS-a Željka Cvijanović otkrili su danas u Bosanskoj Gradišci spomen-obilježje vojnicima i civilima poginulim u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak" na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine.

Dodik i Cvijanović su spomenik za 1.241 poginulu osobu srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije otkrili zajedno sa gradonačelnikom Bosanske Gradiške Zoranom Adžićem i predsjednikom Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krstom Žarkovićem.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Duško Milunović, narodni poslanik Ognjen Žmirić u ime Narodne skupštine RS-a, kao i predsjednik Udruženja žena žrtava rata RS-a Božica Živković Rajilić.

Među prisutnim su i predstavnici grada Bosanske Gradiške, Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz rata, kao i Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije.

Nakon otkrivanja spomenika biće služen pomen poginulim, a potom položeni vijenci i cvijeće.

Prije otkrivanja spomenika služen je parastos u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice.

Spomenik za 1.241 poginulu osobu srpske nacionalnosti iz Zapadne Slavonije od 1991. do 1995. godine izgrađen je nedaleko od mosta na rijeci Savi.