Slučaj "Dva papka"
43

Dodik i Cvijanović gube podršku NSRS-a: Zastupnik Vojin Mitrović napustio Klub SNSD-a

Piše: Er. M.
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Počelo je osipanje zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) koji čine SNSD-ovu parlamentarnu većinu. Zastupnik Mihnet Okić ističe da se u skorije vrijeme očekuje i eventualni izlazak Demokratskog narodnog saveza (DNS), čime bi predsjednik RS-a Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović definitivno ostali bez podrške NSRS-a.

Prelaskom Vojina Mitrovića u SNSD nakon općih izbora 2014. godine omogućeno je formiranje parlamentarne većine u Narodnoj skupštini RS-a, čiju okosnicu čini SNSD. Mitrović je ove godine ponovo odlučio da skine stranački dres i da ubuduće djeluje kao samostalni zastupnik.

Još uvijek nisu poznati razlozi zbog kojih je napustio Klub SNSD-a, ali mediji spekulišu da je riječ o neispunjenim obećanjima stranke predsjednika RS-a Milorada Dodika.

On je na prošlim izborima izabran za zastupnika iz reda NDP-a Dragana Čavića, ali je u vrijeme glasanja o vladi Željke Cvijanović prešao u Klub zastupnika SNSD-a. Tadašnja parlamentarna većina sklopljena je zahvaljujući zastupnicima koji su pristupili SNSD-u iz opozicionih stranaka.

Mitrović je jedan od zastupnika koji je dovođen u vezu s aferom "dva papka", odnosno kupovinom zastupnika iz opozicionih stranaka. U audiosnimku koji je 2014. godine objavljen na portalu Klix.ba, premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o kupovini zastupnika radi formiranja većine.

Informaciju o prelasku Mitrovića u samostalne zastupnike potvrdio nam je zastupnik iz Koalicije Domovina u NSRS-u Mihnet Okić.

"Na današnjem zasjedanju NSRS-a uvjerili smo se da je Mitrović napustio Klub SNSD-a i prešao u samostalne zastupnike. On je bio jedan od aktera u aferi 'dva papka', a ovaj put očito je otkazao povjerenje koje je davao vladajućoj strukturi u RS-u", kazao je Okić.

Istakao je da će prema svim raspoloživim informacijama u skorije vrijeme biti nastavljeno osipanje zastupnika koji čine parlamentarnu većinu.

"Za očekivati je poteze DNS-a jer oni nemaju nimalo dobre odnose sa SNSD-om. DNS još uvijek kalkuliše, ali ima naznaka da bi se moglo ići u dobrom pravcu. Možda u narednim danima dođe do prekompozicije, što bi bilo dobro za sve građane ovog entiteta", rekao je Okić.

Dodaje da bi izlazak DNS-a iz koalicije sa SNSD-om definitivno značio i kraj aktuelne parlamentarne većine. Potvrdio nam je i da je Adam Šukalo napustio Naprednu Srpsku stranku i prešao u PDP.