Ojačali savez
384

Dodik i Čović su preko noći postali poželjni međunarodnoj zajednici i onemogućili izbacivanje SNSD-a iz vlasti

D. Bezdrob
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Lider HDZ-a i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, danas su dodatno učvrstili svoje partnerstvo i pred trećeg partnera, ko god to bio, postavili svojevrsni ultimatum.
Ono što je interesantno, ali i poražavajuće, jeste rečenica koju je izjavio predsjednik RS-a i prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik o paktu njegove stranke i HDZ-a koji će tek da dominira i postavlja ultimatume.

"Koodiniramo sve politike i aktivnosti. HDZ i SNSD koji su ranije konotirane od međunarodne zajednice kao problem u BiH, sada se javljaju kao rješenje brzog uspostavljanja vlasti nakon izbora. S HDZ-om imao dogovor da niko nikome ne smeta i to je najbolje u BiH", rekao je Dodik.

"Naše partnerstvo sa SNSD-om nema alternativu. HDZ neće bez SNSD-a, SNSD neće bez HDZ-a", dodat će Čović.

Ovo pokazuje da predstavnici međunarodne zajednice zapravo nisu uspjeli ili jednostavno nisu željeli oslabiti destabilizirajuće politike koje su ove dvije stranke vodile u prethodne četiri godine.

Vlast u RS-u je otvoreno radila na rušenju državnih institucija, blokirala njihov rad, podrivali su Dejtonski mirovni sporazum i demokratske procese, a istovremeno su označeni i kao proruski nastrojeni što SNSD i ne krije tokom agresije Rusije na Ukrajinu.

Osim stavljanja na američku i britansku crnu listu kadrova SNSD-a, Evropska unija nije pomakla prstom da spriječi širenje negativnih politika po interese građana i države Bosne i Hercegovine. Istina, plasirali su saopćenja za javnost i deklarativno osuđivali Dodikovu politiku.

S druge strane, HDZ-ov Dragan Čović je u izvještajima međunarodnih zvaničnika označen kao političar koji zagovara uspostavu trećeg entiteta i blokira održavanje izbora putem svojih ministara te uslovljava procese izmjenama Izbornog zakona BiH u saradnji sa Zagrebom. Njegov kadar, predsjednik FBiH Marinko Čavara, je završio na crnoj listi SAD-a.

S obzirom da nisu uspjeli ukrotiti osovinu HDZ-SNSD, očito je da su stranci prihvatili stanje na terenu i da su sada politike ove dvije stranke prihvatljive i da su poželjni faktori za, kako je rekao Dodik, uspostavu sistema i struktura vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Današnjom izjavom da HDZ neće bez SNSD-a i obratno, poslana je i jasna poruka svima onima koji kroje plan o izbacivanju SNSD iz vlasti. Najave da se može bez SNSD-a mogli smo čuti iz stranaka Osmorke, no sada je jasno da bi i sam pokušaj rezultirao gubljenjem podrške HDZ-a, a to je jednako gubitku vlasti koju Osmorka žarko želi, po svaku cijenu.

Pred nama su mjeseci političkih previranja, preslagivanja i trgovine. Dvije stranke su sigurne da će biti vlast, a ko će biti partner odlučit će - ko zna ko. Jedno je sigurno, strane diplomate daju (ne)skrivenu podršku političkim opcijama u izbacivanju SDA iz vlasti na svim nivoima vlasti, dok HDZ-u i SNSD-u i dalje naprosto ne mogu ništa.