Podržat će Lagumdžijine kandidate
0

Dodik i Čović: Inzko je glavni krivac za krizu u FBiH

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović ocijenili su da je glavni krivac za krizu u Federaciji BiH visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Dodik i Čović su saglasni da Inzko mora povući svoje "sporne odluke" o poništavanju odluka Centralne izborne komsije čime je "omogućeno nasilno formiranje federalne Vlade".

Lider SNSD-a je nakon sastanka sa liderom HDZ-a BiH rekao da je potrebno da se BiH riješi "stranog tutorstva" koje će, ukoliko bude nastavljeno, uništiti BiH.

Dodik i Čović su na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru rekli da je saradnja SNSD-a i HDZ-a BiH odlična i da postoje usaglašeni stavovi o svim bitnim pitanjima u BiH.

Govoreći o sporazmu između SNSD-a i SDP-a, Dodik je rekao da su u taj dokument ugrađeni raniji dogovori SNSD-a sa HDZ-om BiH i da se on neće mijenjati.

Najavivši da će na sastanku šestorke, koji bi trebalo da bude održan 20. novembra u Mostaru, biti razgovarano o provođenju odluke "Sejdić - Finci", Dodik i Čović kažu da i je u tom dijelu usagalašen bazični princip da predstavnici jednog naroda ne mogu birati predstavnike drugog naroda, te da postoji više rješenja kako do toga doći.

Dvojica lidera su navela da će podržati kandidate za Vijeće ministara BiH koje je predložio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Sastanku dvojice lidera prisustvali su članovi Glavnog odbora SNSD-a Željka Cvijanović i Slavko Mitrović i izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

U delegaciji HDZ BiH su član Predsjedništva stranke Vjekoslav Bevanda i potpredsjednici stranke Borjana Krišto i Marinko Čavara.