Razgovori se nastavljaju
35

Petosatni sastanak SDP-a i SNSD-a okončan bez konkretnih zaključaka

FENA
Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija
Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija
Nakon pet i po sati, koliko su trajali razgovori u Laktašima, delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Socijaldemokratske partije BiH rečeno je da su i dalje ostala otvorena mnoga pitanja te da će se razgovori nastaviti, jer danas nisu donijeli nikakve konkretne zaključke, ali žele da se situacija deblokira.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je rekao da su razgovarali o stanju u Vijeću ministara i državnom parlamentu, te reformama koje je neophodno provesti.

"Ima mnogo otvorenih pitanja i želimo da se situacija deblokira, te da se krene u rješavanje životnih problema koji su vezani za ekonomiju", naglasio je Dodik.

Potvrdio je da je bilo riječi i o predstojećim sjednicama dvaju domova Parlamenta BiH.

"Imamo različite poglede vezano za razvoj te situacije, ali ostavili smo mogućnost da u narednih dan-dva vidimo na koji način se možemo približiti konkretnim pitanjima kako bi donijeli konkretne odluke", tvrdi Dodik.

On je dodao da se mora ispitati i rad Vanjskotrgovionske komore BiH, koja se, ustvrdio je, ponaša kao strano tijelo i opterećuje privredu u ogromnim iznosima, jer su neke firme dužne da plate i milionsku godišnju članarinu.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je kazao da su najmanje vremena razgovarali ko će kako glasati, ko koliko glasova ima, ko je s kim, ko je protiv koga.

On je naglasio da je bilo riječi o obavezama koje predstoje u naredne dvije godine, posebno iz oblasti ekonomije te na evropskom putu BiH i o efikasnijem radu institucija, koje to danas baš i nisu.

"Razgovarano je o tome koje su pretpostavke da entitetske vlade bolje sarađuju i na kojim projektima te kako da nađemo zajednički jezik ovih dviju partija koje trenutno imaju najveću odgovornost, s obzirom na broj glasova", rekao je Lagumdžija.

"Htjeli smo da vidimo da li postoji zajednički programski imenitelj između nas. I mislim da postoje velike šanse da ga napravimo", rekao je Lagumdžija.

Dogovoreno je, kaže, da stranački timovi sagledaju kako da zemlja krene iz "jednog ekonomskog i socijalnog blata u kojem se zemlja nalazi“.

U SNSD-ovoj delegaciji su bili Milorad Dodik, kao i visoki funkcioneri Nebojša Radmanović, Aleksandar Džombić, Nikola Špirić, Staša Košarac, Željka Cvijanović i Milorad Živković.

Iz SDP-a su bili Zlatko Lagumdžija, Nermin Nikšić, Denis Bećirović, Saša Magazinović, Damir Hadžić i Lidija Korać.