BiH
0

Dodik: Hrvati treba da imaju većinsku federalnu jedinicu

FENA
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik smatra da bi za BiH bilo dobro da ima tri federalne jednice multietničkog karaktera, te podržava zahtjev hrvatskih stranaka da se formira treća u kojoj će Hrvati biti većinski narod.

Istaknuo je da te federalne, mutietničke jedinice ne bi bile entiteti, već jedinice sa jasnom strukturom, a što je već, kako je naveo, RS, koja u svojoj Vladi ima mutietničku strukturu, sa osam srpskih predstavnika, pet Bošnjaka i tri Hrvata, te slične mutietničke rasporede i u drugim nivoima vlasti.

Naveo je i da se do sada nije desilo da je ijedna zemlja promijenila svoj ustavni poredak kako bi se učlanila u EU, te da je primarno da se u BiH mora poštovati Ustav BiH sve dok se on ne promjeni.

Komentirajući činjenicu da je tokom jučerašnjeg dana Miroslav Lajčak razgovarao i sa reisu-l-ulemom Mustafom ef. Cerićem o reforma u BiH, Dodik je kazao da to potvrđuje njegov stav da je "najvažniji faktor kod Bošnjaka reis Cerić", te naveo je da bi bilo dobro da reis nije bio na nedavnom sastanku svih političkih stranka i tako pokazao svoju apolitičnost.

"Reisovim prisustvom tom događaju imamo njegovo političko uplitanje u odnose u BiH", ističe Dodik.

Naveo je i da ni njemu nije problem da razgovara sa reisom Ceriće, što je i činio, ali da u političkom smislu nije dobro da se vjerske zajednice toliko inkorporiraju u političke odnose u BiH.