O Komšićevom obraćanju
1.4k

Dodik: Guterres će biti umiješan u raspad BiH, primio je čovjeka koji kleveta druge u državi

N. V.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Nakon obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja se održava u New Yorku, iz Budimpešte je reagovao član Predsjedništva Milorad Dodik koji je pokušao spriječiti Komšićev govor.
Dodik je novinarima u Budimpešti, gdje je došao na Demografsku konferenciju, kazao da je u Komšićevom obraćanju problem što se predstavlja uime BiH, a posebno što to generalni sekretar UN-a Antonio Guterres prihvata.

Upravo zbog toga, Dodik kaže da će Guterres moći reći da je "umiješan u raspad BiH".

"Jednog dana kada se bude pisala historija, onda će se reći da je generalni sekretar UN-a primio u privatnu posjetu čovjeka koji je klevetao druge u BiH i da je to doprinijelo nerazumijevanju, nepomirenju, nefunkcionisanju BiH i zato se ona raspala", rekao Dodik.

Inače, Komšić je u svom obraćanju u New Yorku kazao da u Bosni i Hercegovini postoje brojne opasne politike kojima je cilj destabilizacija. Prokomentarisao je i loš odnos susjeda prema BiH te stalnoj težnji ka dijelovima teritorije BiH.

Dodik je novinarima u Budimpešti još naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o tome da Željko Komšić može ići i govoriti u New Yorku.

"Prema tome, to je sve privatna priča. Problem nastaje kad se on predstavlja uime BiH i kada ga generalni sekretar prihvata", rekao je Dodik.

Upitan da prokomentariše izjavu Komšića da Dodik nije neophodan za funkcionisanje BiH, ovaj član Predsjedništva BiH rekao je da Komšić može da kaže šta hoće, ali da Ustav kaže da postoji Predsjedništvo koje čine tri člana i da postoji procedura.