Pokošena trava
525

Dodik doveo komunalce iz RS-a da urede staro pravoslavno groblje u Sarajevu

N. V.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je nakon ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine prošle sedmice otišao do starog pravoslavnog groblja u blizini kako bi pokazao nemar sarajevskih komunalnih službi, međutim groblje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve. Sada je i doveo "svoje" komunalce.

Na zvaničnom Twitter profilu je Dodik objavio da su pripadnici Republičke uprave civilne zaštite RS-a i Komunalno preduzeće "Rad" iz Istočnog Sarajeva pokosili i uredili staro pravoslavno groblje koje se nalazi kod zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu.

"Kakav odnos imaju vlasti u Sarajevu prema Srbima i našim svetinjama najbolje se vidi po tome koliko je groblje bilo zapušteno i devastirano", poručio je Dodik tom prilikom.

Međutim, prema ranijim informacijama i izjavama, groblje pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a s obzirom na to da je riječ o groblju koje je staro više od 70 godina, mnogi koji su tu sahranjeni danas nemaju ni žive potomke koji bi održavali pojedinačna grobna mjesta.

KJKP "Pokop" je zadužen za ovo i još 47 groblja za koja nam kažu da ih kose redovno, prema planu i programu, najmanje dva do tri puta godišnje.