BiH
0

Dodik: Dogovoriti nove procedure kako se ne bi ponovila situacija iz Novog Grada

Anadolija
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
"Danas je veoma mirno, ako neko hoće provokaciju mogu da pokušaju da urade istu stvar kao juče. Mi ih pozivamo da to ne rade i pozivamo ih da sjednemo i dogovorimo nove protokole i procedure na koji način je moguće ovdje raditi", izjavio je danas u Banjaluci Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Govoreći o jučerašnjoj akciji SIPA-e u Novom Gradu i zaključcima koje je usvojila Vlada RS, a podržala Narodna skupština RS, kojima institucije RS prekidaju saradnju sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH, i kojima se naređuje pripadnicima MUP-a RS da spriječe pripadnike SIPE u pretresima institucija RS, Dodik je istakao "ukoliko oni budu istrajali na svom ponašanju juče, onda neka računaju da ćemo i mi istrajati na zaključcima".

Odgovarajući na novinarska pitanja, Dodik je rekao i da se može vidjeti da se "pokušava situacija polarizovati i iskoristiti institucije BiH za politički obračun možda s druge strane".

"Radi se o tome da je mimo dosadašnjoj praksi i procedurama koje su se primjenjivale u prošlosti, vezano čak i za pretrese nekih javnih institucija gdje je bila uključena policija RS i zajedno sa SIPA-om vršila određene pretrese, juče se desilo da je SIPA ušla i eliminisala pripadnike policije RS i vršila samostalno pretrese", rekao je Dodik.

Istakao je da je to drugačije od dosadašnje prakse, i da mu je žao "što su neki ljudi pali na tako niske grane da kvalifikacije ovakve prirode, koje direktno udaraju na bezbjednost RS i njen ustavni, dejtonski položaj, pokušavaju da odbrane trivijalnim i smiješnim političkim razlozima".

"Nikakav nas ne interesuje kadar SDS, da li je gore ili nije, radi se o tome da je vidljivo da se nastavilo sa farsom, a farsa je da SIPA i Tužilaštvo nastavljaju da hapse Srbe ponovo, kao što je bilo u Kotor Varoši, kao što je bilo juče u Novom Gradu, a imamo karikaturu koja se zove Mahmuljin, koga se privede ujutro i pusti poslijepodne s očitim dokazima da je komandovao mudžahedinskom jedinicom 'El Mudažhedin' i da je ta jedinica počinila zločine karakteristične za one koje danas čini ISIS na prostoru Sirije", rekao je Dodik.

Kazao je da BiH nema ustavno pravo ni na Sud, ni na Tužilaštvo BiH, ni na SIPA-u, te da je sve to "nametnuto nasiljem međunardne zajednice i to nasilje se sada nastavlja na način da se ponižava RS i njena policija kroz jučešnji postupak".

"Mi to, naravno, više nećemo dozvoliti. Zaključci su veoma jasni, mi nemamo ni jedan problem, ni oni, ukoliko se ne pokuša djelovati na isti način. Ukoliko se pokuša, RS će isto tako djelovati", rekao je Dodik.

Naglasio je da je jedino rješenje da se utvrde novi protokoli i da RS nema razloga da skriva bilo šta, pa čak ni one koji su eventualno počinili zločine.

"Ovdje se ne radi samo o tome, pokušava se to zolupotrijebiti kako bi se vjerovatno sakrila opšta aktivnost, koja je važnija, a to je terorizam na području BiH, terorističke grupe, naselja koja okupljaju moguće terorističke grupe i pojedince i ponovo se problematizuje RS na pitanjima koja nisu važna", kazao je on.

Naglasio je da niko ne bi spriječio pripadnike SIPA-e da izvrše preterese zajedno sa policijom RS, "ali uradili su mimo saradnje, a to ne može".

Inače, Dodik je primio u Banjaluci delegaciju Ruske Federacije, koju je predvodio deputat ruske Dume Pavel Sergejevič Dorohin. Razgovarali su privrednoj saradnji i drugim aktuelnim pitanjima, među kojima je i borba protiv terorizma.

Sastanku u Palati Republike u Banjaluci prisustvovao je i David Mladić, sin haškog optuženika Ratka Mladića, s obzirom da je Dorohin i predsjednik Komiteta Dume za podršku Mladiću. Dorohin je istakao da će sljedeće godine ući u proceduru za prebacivanje Mladića na liječenje u Rusiju.