Kapacitet 500 ležajeva
72

Dodik dočekao prvi kontingent opreme za mobilnu bolnicu u Banjoj Luci

N. V.
Foto: ATV
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Na aerodrom u Banjoj Luci sletio je avion sa prvim kontingentom opreme za mobilnu bolnicu, a dočekali su ga član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić i premijer ovog entiteta Radovan Višković.

"Odlučili smo da u prvim danima izbijanja krize nabavimo ovu bolnicu. Imajući u vidu problem epidemije i nemogućnost da se smjeste svi mislim da je to dobar potez vlasti RS-a. Ona može da se koristi i kasnije, biće u vlasništvu RS-a, smještena u adekvatno skladište robnih rezervi RS-a odakle ćemo da je koristimo širom entiteta i za ne daj Bože u drugim situacijama", rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je kazao da je ovu bolnicu bilo teško obezbijediti jer dolazi iz Njemačke.

"Izražavam zadovoljstvo da smo još jedan posao obavili pripremajući se adekvatno za ne daj Bože ekspanziju virusa i potrebe da smjestimo ljude u adekvatan smještaj", rekao je on.

Ova bolnica veličine je 6.000 kvadrata, ima kapacitet od 500 ležajeva, a Vlada Republike Srpske za nju je izdvojila 3.650.000 konvertibilnih maraka.

Drugi kontingent opreme očekuje se sutra, treći u ponedjeljak, a dva teretna motorna vozila dovest će ostatak opreme u vidu metalne konstrukcije.

Bolnica bi trebalo da zbrinjava pacijente lakše i srednje kliničke slike kazao je ministar Šeranić. Moguće ju je sastavljati iz više dijelova, odnosno dodavati ležajeve do kapaciteta od 500.

Premijer Višković je kazao da je ovu mobilnu bolnicu moguće bilo gdje dislocirati, te da u svom sastavu ima agregate, rezervoare za vodu, mokri čvor i svu potrebnu bolničku opremu.