Sjednica Predsjedništva
81

Dodik dao saglasnost da vojni helikopter gasi požare nakon što ih je već ugasila kiša

S. M.
Predsjedništvo BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjedništvo BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo je danas korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara u Hercegovini.

Na 25-oj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH koja je održana u 11 sati jednoglasno je odlučeno da se dozvoli upotreba helikoptera Oružanih snaga, ali sa zakašnjenjem. Kiša je već sinoć spasila mještane u Hercegovini koji su se ranije danima borili protiv požara.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije nije dao saglasnost za korištenje resursa Oružanih snaga BiH za gašenje požara. Isto je neljudski postupao i prošlog ljeta kada su požari harali Hercegovinom.

Ovakva odluka dolazi u trenutku kad su požari već ugašeni. Kiša koja tokom dana pada na jugu naše zemlje spasila je Hercegovini od strašnih požara koji su buktili danima. Uprkos borbi vatrogasnih ekipa, neprestano su se aktivirala nova požarišta koja su ugrožavala brojna naseljena mjesta.

U Hercegovini je dnevno bilježeno oko 50 požara, a najkritičnije je bilo na području općine Konjic i Prozor-Rama gdje su zbog nepristupačnog terena tražili i pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH, koja nikada nije stigla jer odobrenje nije dao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.