Ravno u TV kamere
41

Dodik danas ponovo javno negirao genocid u Srebrenici, novi zadatak za tužilaštvo

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tokom današnjeg obraćanja medijima ispred zgrade Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je još jednom javno, direktno u televizijske kamere, negirao genocid u Srebrenici.

Dodik je komentarisao godišnjicu nametanja izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojom se kriminalizira negiranje genocida u BiH i svih drugih zločina. Izmjene je prije tačno godinu nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Dodik je danas ovu godišnjicu komentarisao sljedećim riječima:

"Šta sam ranije mislio o Srebrenici mislim i danas. Bio je zločin, nikakva politička kvalifikacija genocida ne može se tamo upotrijebiti. Ja sam bio u Izraelu prije nekoliko dana i razgovarao sa stručnjacima koji su stava da tamo nije bio genocid. Ono što je krajnji rezultat Inzkove odluke je da je povjerenje u BiH izgubljeno", zaključio je Dodik.

Podsjećamo, stavka koju je Inzko nametnuo glasi:

"Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je ranije odlučilo da neće provoditi istragu protiv portparola SNSD-a Radovana Kovačevića u vezi s negiranjem genocida.

Kovačević je 6. septembra 2021. godine u programu FTV-a kazao da jasno i odgovorno tvrdi "da se u Srebrenici nije dogodio genocid".