Donja Gradina
278

Dodik: Da su Srbi 1941. godine imali RS, ne bi doživjeli Jasenovac

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik danas je, u obraćanju u spomen-području Donjoj Gradini, kazao da i danas ne može da shvati mnoge stvari koje su se dogodile u jasenovačkom logoru i zašto to veliko stradanje nije definisano kao genocid.

Istakao je da je stvaranje RS "odgovor Srba da imaju slobodu".

"Da su Srbi 1941. imali Republiku Srpsku ne bi doživjeli Jasenovac. RS je stvorena kako bi Srbi bili slobodni, jer kad god nisu imali svoju državu, stradali su. Prošli vijek je vijek našeg stradanja, a ovaj mora biti vijek našeg okupljanja, ne zato da bi drugima učinili revanš ili nešto drugo, već da nam se ovo nikada više ne desi", kazao je između ostalog Dodik.

Za RS je rekao da je usmjerena ka izgradnji mira na ovim prostorima te da ne želi destabilizaciju, ali da se stradanja Srba moraju obilježiti, kao i stradanja svih drugih naroda.

"Ne želimo nikome ništa loše, pa ni u BiH. Ali ne možemo biti sigurni da je BiH mjesto koje će zaštititi Srbe. Mjesto koje štiti Srbe i druge narode koji ovdje žive je RS, i Srbija i naša je orijentacija da više nikada ne dozvolimo da nas pobije i da branimo svoje", ustvrdio je entitetski predsjednik, navodeći da je potomak jasenovačkih stradalnika.

Zahvalio je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i naveo da RS ne želi nikoga da destabilizuje, ali želi moćnu i jaku Srbiju.

Dodik je, između ostalog, ustvrdio da je u "jasenovačkom koncentracionom logoru ubijeno 500.000 Srba".

Na komemorativnom skupu u spomen-području Donja Gradina, a u povodu 72. godine proboja jasenovačkih logoraša, vijence su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije udruženja preživjelih iz Drugog svjetskog rata, te, između ostalih, predstavnici ambasada Izraela, Rusije, SAD-a u BiH...

Održan je i pomen za nevino stradale žrtve srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

Patrijar srpski Irinej, koji je predvodio vjerski dio programa za srpske žrtve, rekao je u obraćanju prisutnima da se u kompleksu logora Jasenovac dogodili veliki žločini, te da je time učinjena velika rana srpskom, jevrejskom i romskom narodu...

"Opraštajući ne smijemo da zaboravimo ovo što se desilo ovdje i svim drugim mjestima gdje je naš narod stradao", rekao je patrijarh Irinej i izrazio nadu da se takvo zlo više nikada neće dogoditi bilo kojem narodu te da će vladati mir i sloga.