BiH
17

Dodik će u Hagu izraziti zahvalnost Karadžiću, Majke Srebrenice na debati o ICTY-u

FENA
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas će u Hagu svjedočiti na strani odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Na svjedočenju će, najavio je Dodik, kazati da se kao poslanik više puta sreo s Karadžićem tokom rata, ali da nije svjedok nikakvih zločina, niti naređenja o ubijanjima.

Dodik kaže da u "političkom smislu izražava zahvalnost Karadžiću za napor koji je učinio da se RS formira i održi".

I dok Dodik bude svjedočio u Hagu, Majke Srebrenice putuju u New York gdje će 10. aprila u Generalnoj skupštini UN-a, a u organizaciji generalnog sekretara UN-a Vuka Jeremića biti održana debeta o radu i ulozi ICTY-a, odnosno ad-hoc sudova UN-a,

Predsjednica Pokreta majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić rekla je u izjavi za Fenu da je prisustvo majki ubijenih Srebreničana debati u New Yorku izraz njihove odlučnosti da istraju na istini i utvrđivanju odgovornosti za genocid u Srebrenici i zločine počinjene širom BiH.

Na suđenju Karadžiću, koji se sam zastupa u Haškom sudu, od početka dokaznog postupka odbrane, sredinom oktobra prošle godine, saslušano je 105 svjedoka.

Optužnica tereti Karadžića za genocid u Srebrenici, za progone nesrpskog stanovništva s velikih podučja BiH, za teror nad civilima u Sarajevu snajperskim djelovanjem i granatiranjem, i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce.