U pauzi između ročišta
88

Dodik brojao rođene i umrle Srbe u Sarajevu pa mu "sinula" ideja o preustroju glavnog grada BiH

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, u pauzama između ročišta pred Sudom Bosne i Hercegovine, bavi se "demografijom", ali i idejama o preustroju glavnog grada BiH.

Naime, Dodik tvrdi, pozivajući se na zvanične statističke podatke za Kanton Sarajevo, da je broj Srba koji se rodi u glavnom gradu BiH trinaest puta manji od broja Srba koji umre.

"Naime, samo 2022. godine rođeno je 23, a umrlo 294 Srba. U gradu koji je imao najmanje 160.000 Srba i još nekoliko desetina hiljada koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni potpuno je jasno kakva će demografska situacija biti u narednim godinama. Grad koji se ističe kao multietnički i glavni grad će u periodu ne većem od 10 do 12 godina imati više od 96 posto muslimana, Bošnjaka, te imati jednu apsurdnu situaciju da će stanovništvo u BiH biti 50 posto hrišćansko i oko 50 posto muslimansko, a "multietnički i glavni grad" BiH gotovo 100 posto muslimanski", naveo je Dodik.

Dodik je ovu činjenicu nazvao "frapantnom", a nakon toga je, iz nekog razloga, Sarajevo uporedio sa Novim Sadom, gdje su, kako navodi, Bošnjaci uvijek bili ispod pola procenta stanovništva.

"A gdje se samo za 2022. godinu, kao i za svaku godinu u proteklih deset godina, rodi gotovo 200 posto muslimana, Bošnjaka, više nego što je to slučaj sa Srbima u Sarajevu. O apsurdnosti nametnute odluke visokog predstavnika i člana 203a Krivičnog zakona BiH, koji propisuje krivično djelo neizvršavanje odluke visokog predstavnika, govori i činjenica da se na ovaj način mogla propisati krivična odgovornost za bilo kakvo postupanje protiv bilo koje njegove odluke", naveo je Dodik na društvenoj mreži X.

Tako bi, tvrdi predsjednik RS-a, u slučaju da se "bude svjesno da će multietnički i glavni grad biti gotovo 100 posto jednovjerski (muslimanski) u zemlji u kojoj je stanovništvo vjerski heterogeno, mogla biti nametnuta odluka o 'distriktu Sarajevo'".

"On bi uključivao Kanton Sarajevo i Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj, te bi na neki način vještački obezbijedili multietičnost. Naravno, onaj ko bi se protivio ovoj odluci bio bi krivično gonjen i završio bi u zatvoru", zaključio je Dodik.