"A muslimani Bosnu"
2.5k

Dodik: Bilo bi najbolje da Hrvati imaju Herceg Bosnu, svakako tamo već funkcionišu njihove službe

S. Š. U.
Član Predsjendištva BiH Milorad Dodik (Foto: I. L./Klix.ba)
Član Predsjendištva BiH Milorad Dodik (Foto: I. L./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je jučer o pokušaju vraćanja nadležnosti na entitetski nivo te ponudio svoje viđenje kako bi se teritorija države trebala podijeliti između tri etničke grupe u BiH.

Dodik smatra da bez obzira na presude Ustavnog suda ili odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, manji bh. entitet Republika Srpska nastavlja "svojim putem".

"Svjesno znamo kako treba da se ponašamo, mi ćemo razvijati svoja prava, ne može to ništa ni ovaj lažljivi Schmidt, piši šta god hoćeš, mi ćemo raditi svoj posao", komentirao je Dodik.

Naglašava da je sve što Schmidt radi "kriminalan posao" iako to smatra načinom spašavanja BiH.

"Smatram i da bi muslimanima bilo bolje da imaju tamo svoju državicu, državu što oni perspektivno zovu Bosna, a da ona Herceg Bosna bude na prostoru gdje i sada funkcionišu njihove službe Elektroprivreda HZHB do Pošte Herceg Bosne, to bi trebalo biti nešto o čemu će Hrvati odlučivati. I da bi mi sa čistim računima bolje sarađivali nego što sarađujemo ovako", mišljenja je Dodik.

Kazao je član državnog Predsjedništva da se trenutno BiH pokušava održati djelovanjem stranaca koji stvaraju institucije bez autoriteta.

"I oni samo služe da bi nekoga zaustavljali, kao što nas sad zaustavljaju za izgradnju HE Buk Bijele, aerodroma u Trebinju, za izgradnju gasovoda. Čitav svijet se bori za energetske izvore, a nema ne daju da to realiziramo, samo zato da bi u Sarajevu, tom prokletom gradu za Srbe dobili dozvole da se ispod Drine samo prođe 100, 200 metara", kazao je Dodik.