BiH
2

Dodik: BiH je neuspješan eksperiment međunarodne zajednice

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
U povodu obilježavanja 20 godina Vlade Republike Srpske danas je u Banjoj Luci održana svečanost kojoj su prisustvovali gotovo svi predsjednici i ministri iz ranijih saziva izvršne vlasti tog entiteta.

Zajedno su u zgradi Vlade RS-a bili neki od ratnih ministara i premijera, pa sve do onih iz posljednjih saziva.

U obraćanju su neki od bivših, pa sve do aktulenog premijera RS-a Aleksandra Džombića iznosili tvrdnje kako su sve protekle godine bile pune izazova, te kako su "svi radili na dobrobit RS-a i da su vlade odredile i sudbinu RS-a“.

Milorad Dodik, koji je u tri mandata bio na čelu izvršne vlasti RS-a, pohvalio je rješenja iz Dejtonskog sporazuma, ali i ponovo kritizirao međunarodnu zajednicu da je "degradirala“ taj dokument.

Dodik je ustvrdio de se danas BiH "pokazuje kao neuspješan eksperiment“.

"Nemamo razloga da ne kažemo da smo u BiH, u taj projekt dejtonske BiH, unijeli svoj subjektivitet, koji nikada se smijemo da zaboravimo, kao i svoju teritoriju...“, rekao je Dodik i dodao da "u političkom smislu što samostalnija RS u BiH može da bude naš projekat kojim se svi treba da posvete, bez želje da ugrozimo druge“.

U RS, kaže on, svi su dobro došli i ona se pokazuje kao zajednica koja može da prihvatii uvaži te različitosti i da ih afirmiše, i njene šanse su u tome.