Uoči sjednice
503

Dodik: Ako Ustavni sud BiH ne ukine 1. mart i 25. novembar, nastat će pravi politički haos

Piše: M. T.
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas u Banjoj Luci rekao da će nastati pravi politički haos ako Ustavni sud BiH donese neku drugu suštinski odluku osim one da se ukida obilježavanje 1. marta i 25. novembra u BiH.

"Radi se o istoj stvari kao kada su sudije donijele odluku o ukidanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, čime su rekli da to ugrožava neke druge, a zna se sasvim sigurno da 1. mart nije dan koji Srbi obilježavaju pa su prema tome i oni ugroženi", rekao je Dodik i dodao: "Nakon takve eventualne odluke koja bi potvrdila obilježavanje 1. marta, mi više nemamo šta da tražimo u BiH".

"Čim je koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila apelaciju očekivao sam da bude ukinuto obilježavanje 1. marta i 25. novembra. Ne preostaje im ništa drugo kada su se drznuli da nama to urade za 9. januar", zaključio je Dodik.

Ustavni sud BiH razmatrat će na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu zahtjeve poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH, kao i za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH.