I i II ciklus studija
8

Dodijeljene stipendije za 544 zenička studenta

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Ministarstvo za boračka pitanja danas je u Zenici dodijelilo 544 stipendije studentima prvog i drugog studijskog ciklusa s prebivalištem na području Grada Zenice vrijednosti više od pola miliona KM.

Ministar Čolaković je na današnjoj dodjeli rješenja o stipendiji kazao kako su za 544 stipendije izdvojili 600.000 KM te da je preraspodjelom osigurano 200.000 KM kako bi svim studnetima koji su aplicirali bile isplaćene stipendije.

"Svim studnetima boračke populacije smo i ove godine, kao i prošle, odobrili stipendiranje ako ispunjavaju uslove konkursa. Ukupno na području kantona stipendiramo više od 2.250 studenata, a za tu namijenu je izdvojeno blizu 2,3 miliona KM. S obzirom da ni to nije bilo dovoljno, unutrašnjom preraspodjelom sredstava smo prebacili dodatnih 200.000 KM kako bismo ispoštovali ono što smo planirali prema svakom studentu", izjavio je Čolaković.

Za prvi ciklus studija planirana su sredstva od 800 KM po godini po 8 rata, dok će za drugi ciklus studija biti osigurana sredstva u iznosu od po 1.200 KM.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić je kazao kako će već naredne sedmice Ministarstvo obrazovanja ZDK raspisati novi konkurs za stipendije za koje je izdvojeno milion KM.

"Nema potrebe da se traži štela u ovim slučajevima, samo je potrebno da svi koji apliciraju uz svu potrebnu dokumentaciju dobivaju stipendiju. Prošle godine smo sve stipendije isplatili na vrijeme, što nije bio slučaj prošlih godina. Stipendije su redovne i studenti mogu računati na ova sredstva", izjavio je Ganić te dodao da studenti mogu ostvariti samo jednu od beneficija, da li to bio studentski smještaj ili stipendija.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona za ova sredstva u ovoj budžetskoj godini je izdvojila blizu 5 miliona KM.